syntetyka to nie wlewaj bo lipy narobisz a jaki stan licznika masz?? ja po zakupie też niewiedziałem co zalać bo niewiedziałem co mam ale wlałem castrola magnateca 10W40 przebieg auta mojego to 160tyś
pierwszego dnia było powietrze
drugiego dnia powstał volkswagen
Lej mineralny 15W40. Ja leje obecnie Lotosa bo najtańszy (ok 13 zł za litr). I nie narzekam. A robię bardzo dużo km. Wcześniej lałem Shella i Mobila (17zł za litr) ale ma prawie takie same parametry jak Lotos. Jeżeli auto ma więcej niż 150 tysięcy to już mu to nie robi róznicy. Wymieniaj tylko regularnie co nie rzadziej niż 15 tysięcy i będzie ok. Dobre oleje są dobre do w miarę świeżych aut lub miłośników dbania o auto w każdym calu .
kokosik_20 napisał(a):ja osobiscie leje valvoline 15w40 jest chyba jednym z lepszych oleji na rynku
Ja leję Valvoline Max Life 10W40. Olej dedykowany do silników powyżej 100.000km. To bardzo dobra marka i co ważne nie podrabiana w naszym kraju tak jak Mobil. Jesli masz naprawdę 144.000km to bez jaj nawet nie myśl o oleju mineralnym. Co to za przebieg dla golfa. Mój ma nalatana 200kkm a pewnie i jeszcze więcej i bez kłopotu jeździ na 10W40. NIe polecam lania syntetyka bo mozna sobie narobić kłopot jeśli lany był wcześniej mineralny ale pólsyntetyk lej bez problemu. Nasze auta maja popychacze hydrauliczne które ni przepadaja za olejem mineralnym. Poczytaj na necie o MAX LIFE na prawdę go polecam