Jaki olej wlewacie???

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Jaki olej wlewacie???

Postprzez Grzesiek_2009 » 14 paź 2009, o 00:07

Witam kolegów z forum. Chciałem się was spytać jakie oleje stosujecie przy corocznej wymianie - chodzi mi oczywiście o olej w silniku, ja mam mojego golfika 1,4 i odkąd go mam to wlawem do niego Castrol Magnatec 15W40 - mineralny olej, pomimo tego mój mechanik twierdzi że do tych starszych aut - ma już 13 lat - auto to nie należy do pierwszej młodości - można wlewać olej najtańszy - nawet taki za 45 zł... Ja jestem ze swojego golfika zadowolony i nie mam zamiaru wlewać mu byle czego - dlatego chciałem porównać i spytać się co wy wlewacie... oczywiście półsyntetyki jak i syntetyki wlewa się do aut nowszych od mojego ... i co do tego nie mam zamiaru się spierać... mam silnik wilgotny od spodu - ale jak twierdzi mechanik nie należy się tym przejmować - że te starsze silniki mogą tak mieć i rzeczywiście nigdy nie miałem wycieku oleju - chociaż na przeglądzie mówili mi że mam wyciek oleju pod silnikiem --- nie wiem już sam co mam o tym myśleć... Nie chcę też na siłę szukać usterek w aucie i wymieniać częśći które są jeszcze w dobrym stanie bo jest to bezsensem... pozdrawiam koledzy i czekam na wasze odpowiedzi.
Grzesiek_2009
Grzesiek_2009
Berbeć

Jaki olej wlewacie???

Postprzez Imper » 14 paź 2009, o 01:09

wymien uszczelke pod miska olejowa i powinno byc sucho chyba ze poci CI sie na laczeniu ze skrzynia
Imper
Members

Postprzez Jacol » 18 paź 2009, o 13:02

Jezli silnik sie poci, ale oleju nie ubywa w zastraszajacym tempie to mozesz to olac. Gorzej jak sie okaze, ze po nocy postoju pod autem olej kropelkuje i robia sie kaluze - wtedy zdecydowanie powinienes sie tym zajac. Jezeli to tylko pocenie to nie ma co sie martwic na zapas bo rownie dobrze powinienes wymienic simeringi na walku rozrzadu, na polosiach, w skrzyni itd bo czesto te miejsca w golfie sie poca. Przy nastepnej wymianie oleju wymien uszczelke pod miska, wyczysc miske i bedzie dobrze.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez Eero » 29 paź 2009, o 22:50

Zgodnie zaleceniami Volkswagena, z narzędziem do wyszukiwania olejów na stronie Castrola, z zaleceniem Mobila (wysłałem do nich e-mail) i ogólną wiedzą na ten temat do mojego Golfa (w opisie)) z przebiegiem 140 000 należy wlewać olej pół-syntetyczny 10W-40, można spróbować (chodź raczej nie jest to wskazane) zalać nawet syntetyczny 5W-40, ale do żadnego Golfa III nie powinno się raczej lać oleju mineralnego, a już napewno nie tani mineralny. Do większości Golfów III należy lać olej 10W-40, są takie silniki do których należy lać nawet syntetyczny.

Swoją drogą nazwa "syntetyczny" najczęściej nie oznacza oleju syntetycznego, ale zmieniony olej mineralny lub mieszankę mineralno syntetyczną, prawdziwe syntetyczne oleje mają najczęściej 0 na początku, Mobil 1 to olej w pełni syntetyczny. Jednak i tak te "nieprawdziwe" oleje syntetyczne czy pół-syntetyczne są znacznie lepsze od mineralnych. Poprostu są samochody do których nadają się mineralne np. maluch i takie do których nadają się inne oleje. Do Golfa III (w większości wypadków) najlepiej nadaje się pół-syntetyczny.
Eero
Czytacz

Postprzez jarekddz » 29 paź 2009, o 23:11

Ja leję Shella 15W/40 minerał, bo taki lał poprzedni właściciel... Powinienem zmienić na pół-syntetyk? Cieknie mi troszku olej z dekla zaworów, mimo, że wymieniałem tam uszczelkę parę miesięcy temu. Oleju nie żre
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Antoine » 30 paź 2009, o 00:17

I z godnie z tym co tu koledzy napisali i tym co jest napisane w instrukcji obslugi zalalem Castrola (bo tak wskazywaly naklejki z serwisu) 10W40, chociaz i tak wiekszosc mechanikow z ktorymi to kosultowalem robila :shock: ze nie leje mineralnego Lotosa tylko prawie 3x drozszego Castrola.
Antoine
Czytacz

Postprzez Eero » 30 paź 2009, o 15:36

W najnowszym Auto Świecie (26 października) jest artykuł o olejach i piszą tam, na podstawie badań, że należy stosować olej zgodny z zaleceniami producenta, a można stosować nawet olej lepszy. Wniosek jest więc taki, że do Golfa III benzynowego można lać tylko oleje pół-syntetyczne i syntetyczne, nigdy mineralne. Nie ma znaczenia jaki przebieg itd. Gdyby miało to znaczenie to producent by to napisał w instrukcji obsługi. Napisali też, że nie jest prawdą, że lepszy olej powoduje rozszczelnienie silnika, nawet gdy był lany mineralny. Rozszczelnienie dotyczy samochodów które długo jeździły na jakimś dziadostwie z czasów PRLu, a nie na normalnym mineralnym oleju. Piszą, że można też mieszać oleje np. syntetyczny z mineralnym i nie ma żadnych podstaw by było to groźne, poprostu olej będzie miał pośrednie właściwości między syntetycznym, a mineralnym.
Eero
Czytacz

Postprzez v1rooz » 30 paź 2009, o 15:54

ja leje do swojego Mineral i tylko mineral., to samo robili poprzednicy mojego auta.

Syntetyk kolego nie jest dla starych samochodow, naogladales sie reklam EDGA i myslisz ze ci strzeli 10km wiecej w silniku ? hahahah ....
v1rooz
Members

Postprzez Eero » 30 paź 2009, o 16:09

v1rooz napisał(a):ja leje do swojego Mineral i tylko mineral., to samo robili poprzednicy mojego auta.

Syntetyk kolego nie jest dla starych samochodow, naogladales sie reklam EDGA i myslisz ze ci strzeli 10km wiecej w silniku ? hahahah ....

Nie rozumiem Twoich uwag. Nie pisałem, nic o właściwościach syntetyków, ale to tym, że nie powinno się stosować, do benzynowego Golfa III, oleju mineralnego i pisałem o artykule w Auto Świecie- a oni chyba wiedzą co piszą. W instrukcji obsługi i w książkach do Golfa III jest wyraźnie napisane, że należy lać pół-syntetyk lub syntetyk, tylko do niektórych diesli można lać olej mineralny.
Poprostu te silniki nadają się do olejów pół-syntetycznych i syntetycznych, a nie do mineralnych. Kto leje olej mineralny do benzynowego Golfa III popełnia błąd, to tak jakby zamiast paliwa 95 oktanowego lać 70 oktanowe, też pojedzie, ale nie jest to wskazane.
Eero
Czytacz

Postprzez v1rooz » 30 paź 2009, o 16:45

dziwne jakos lany u mnie od poczatku byl mineralny i na hamowni pokazalo 96Km zamiast 90 seryjnie.

ja tam mam swoje zdanie o olejach syntetycznych i wole juz lac do konca mineral. Niz tracic kase na syntetyk tylko poto ze tam jest wlany.

Pisac to sobie oni zawsze moga ile chca nikt im nie zabrania, ja stwierdzam swoja teorie ze sie nie oplaca lac syntetyka do autka ponad 13-15 letniego.
v1rooz
Members

Postprzez krychol » 31 paź 2009, o 22:52

v1rooz napisał(a):dziwne jakos lany u mnie od poczatku byl mineralny i na hamowni pokazalo 96Km zamiast 90 seryjnie.

ja tam mam swoje zdanie o olejach syntetycznych i wole juz lac do konca mineral. Niz tracic kase na syntetyk tylko poto ze tam jest wlany.

Pisac to sobie oni zawsze moga ile chca nikt im nie zabrania, ja stwierdzam swoja teorie ze sie nie oplaca lac syntetyka do autka ponad 13-15 letniego.
Dokladnie jest tak jak piszesz. W auto swiecie czytalem ten artykul na temat oleji ale cos ciezko w to uwierzyc. Ja gdy sprowadzilem golfika 3 lata temu z niemiec to rowniez zaczalem lac mineral castrola poniewaz nie wiedzialem co tam bylo lane. I przyznam ze silnik pracuje bardzo dobrze. Po co wydawac 170zl za olej do staruszka soro i tak silnik bedzie dobrze pracowal na minaralnym za 70zl.
krychol
Berbeć

Postprzez Gibon » 1 lis 2009, o 18:34

v1rooz a jaki dokładnie lejesz olej :?:
Gibon
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe