Jaki płyn...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez e-piotrek » 23 lut 2010, o 11:29

...a jeśli po przejechaniu 20 km.oba węże są ciepłe a temperatura płynu chłodzącego pokazuje na wskaźniku 60 stopni to oznacza że padł mi czujnik temperatury?Jeśli tak to gdzie on się znajduje?
e-piotrek
Czytacz

Postprzez swatu » 23 lut 2010, o 11:32

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 8e17f92499
ale ja nie obstawai bym odrazu czujnika skoro przewody masz ciepłe.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez e-piotrek » 23 lut 2010, o 12:24

jak przeczytałem tu na forum to termostat powinien otwierać się gdy będzie temp.84 stopnie a po przejechaniu 20 km. temp. na wskaźniku pokazuje mi 60 stopni (niewiem ale nawet dzisiaj jak jest te kilka stopni powyżej zera to po takim dystansie chyba powinien mieć 90 stopni a nie 60)więc się zatrzymałem i sprawdziłem oba węże jakie są - ten u góry był gorący a ten na dole ciepły to by oznaczało że termostat się otworzył i płyn poszedł z chłodnicy na silnik

Wymieniłem ten czujnik temperatury - kupiłem go w serwisie wv i był on czarny z niebieską obwódka i zielona kropką , ten czujnik znajduje się w korpusie tam gdzie jest termostat tak?
e-piotrek
Czytacz

Postprzez seneka » 23 lut 2010, o 15:43

czujnik może pokazywać dobrą temperaturę, nie masz w ręku termometru. zaobserwuj najpier kiedy włącza się wentylator, prawidłowo to zdaje się 92 stopnie, a ponieważ jest niezależny od czujnika temperatury [ma własny] w prosty sposób stwierdzisz co ci nie działa. tak w ogóle, to żeby prosto nie było to też zegary mogą błędnie wskazywać, rzadka usterka ale zdarza się
pzdr
"...krocz spokojnie wśród zgiełku i pospiechu..."
seneka
Berbeć

Postprzez e-piotrek » 24 lut 2010, o 09:34

...wentylator włącza się prawidłowo przy 92 stopniach tylko żeby go rozgrzać musiałem w miejscu stać i go katować żeby złapał tą temperature a jak złapał to się woda gotowała.

Wczoraj jadąc spokojnie bez katowania samochodu do roboty a mam do niej jakieś 3-4 km. w lini prostej zaobserwowałem na parkingu że obydwa węże są ciepłe a wskazówka ani drgnęła na wskaźniku.Jeśli dolny wąż jest ciepły przy zimnym silniku to może termostat mi się nie domyka i zamiast najpierw łapać temp. na silniku to płyn krąży w dużym obiegu silnik i chłodnica i może dlatego właśnie wskazówka na wskaźniku może mieć taki mały zakres temperatury.Może tak być?
e-piotrek
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe