Witam kolegów i koleżanki. Mam nadzieję, że ulokowałem się z postem w dobrym dziale. Ale do sedna.
Mam mk3 z 1994 z silnikiem 1,4 ABD. Generalnie jak kupowałem go silnik już był zajechany, ale dawał jeszcze radę. Niestety, jakiś czas temu wypuścił z siebie prawie cały olej - prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowicą - po raz kolejny zresztą, bo znajomy mechanik powiedział, że w tym aucie to już było robione... Stwierdził, że lepiej i korzystniej dla mnie byłoby zakupić silnik i włożyć do auta. Trochę się rozglądam i wiem, że dorwać taki silnik w dobrym stanie graniczy z cudem. I tutaj pojawia się prośba - czy ktoś z forumowiczów mógłby doradzić, jaki silnik do takiego auta mogę włożyć? Ewentualnie może ktoś ma jakieś info gdzie taki silnik mogę znaleźć w rozsądnej cenie? Chciałbym tylko dodać, że nie chodzi mi o osiągi, a o niezawodność oraz o łatwość przełożenia... Samochód jest użytkowany przez moją żonę, w związku z tym nie idzie tutaj o osiągnięcie rekordów mocy. Będę wdzięczny za każdą radę...
Pozdrawiam