kompletny SWAP vr6

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

kompletny SWAP vr6

Postprzez drzacek » 5 lut 2012, o 22:50

Po długich przemyśleniach, długich poszukiwaniach informacji doszedłem do wniosku, że czas się zabrać za swap. Otóż taki ja posiadał ja kiedyś golfa 1.4 AEX. W międzyczasie pojawił się tam silnik 1.6 AEE na tej samej skrzyni, cała blacharka została zrobiona (ani grama rdzy), teraz naszła mnie ochota na tjuning. Wiem, że potrzebuje cały silnik vr6, skrzynie biegów, sprzęgło, hamulce, zawieszenie. Teraz pytanie. Chciałem sobie i tak kupić sportowe zawieszenie (mts technik). Czy wystarczy że zmienie amortyzatory, czy muszę też zmienić inne elementy zawieszenia. Druga sprawa - wiem, że hamulce trzeba zmienić. Zamiast bębnów muszę mieć z tyłu tarcze. Chciałem też zakupić hamulce brembo, więc co tak naprawde będzie mi potrzebne na swap hamulców? Cała belka z gti/vr6? Takie pytanko jeszcze - czy zawieszenie z golfa mk4 pasowało by do mk3 (mam możliwość odkupienia od kolegi po okazyjnej cenie)? Wiem, że wiele osób stwierdzi, że to się nie opłaca. Racja. Taka zabawa nigdy się nie opłaca, to kwestia przywiązania do auta i chęci zrobienia czegoś fajnego. Liczę się z kosztami, ale mimo wszystko chciałbym się w coś takiego pobawić, aczkolwiek jestem w temacie totalnie zielony. Gdyby ktoś chciał podzielić się wiedzą, to prosiłbym o wszelkie rady :)
drzacek
Berbeć

Rocznik: 1997
Silnik: 1.4 AEX - Swap 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

kompletny SWAP vr6

Postprzez bogus508 » 5 lut 2012, o 22:55

Najtaniej wyjdzie kupić całego golfa golfa z takim silnikiem, który dostał strzała. Zawieszenie z mk4 nie będzie pasowało.
bogus508
Czytacz

Postprzez PiJey88 » 6 lut 2012, o 12:29

o przekładce przedniego i tylnego zawieszenia i hamulcy ze zwykłego golfa na takie z GTI/VR6 jest mnóstwo tematów, jest tam opisane dokładnie co i jak, zawieszenie z mk4 nie pasuje, zawieszenie MTSa (gwint) jest takie samo dla 1.4 i VR6,
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Dzikuvip » 6 lut 2012, o 22:28

Nie zapomnij o pompie paliwa
Dzikuvip
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe