Kontrolka od oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Kontrolka od oleju

Postprzez Lucas » 22 lut 2011, o 13:12

Panowie mam pewien problem ze swoim autem. Ostatnio jak jest zimno przy odpalaniu na przykład rano wszystkie kontrolki gasną, a kontrolka od oleju dopiero za kilka-kilkanaście sekund. Dziś było jeszcze lepiej bo wcale nie chciała zgasnąć, w końcu zgasła potem pomrugała trochę chwile świeciła chwile nie i zgasła w końcu. Jak jest ciepły i go odpale to gaśnie zaraz i nic nie mruga. Co to może być. Olej oczywiście sprawdzałem, jest w normie. :-/
Lucas
Badacz tematu

Kontrolka od oleju

Postprzez djmarius » 22 lut 2011, o 13:43

moze czujnik oleju szwankuje
djmarius
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez K@mil » 22 lut 2011, o 13:43

Temperatura na dworzu ?

Jak zimno to zanim olej dojdzied o czujników to potrwa pare sekund a w 1.6 czujniki sa wysoko
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Lucas » 22 lut 2011, o 14:10

K@mil napisał(a):Jak zimno to zanim olej dojdzied o czujników to potrwa pare sekund a w 1.6 czujniki sa wysoko

Może i tak, ale dawniej tak nie miałem. Gasła i był spokój. Dziś jeszcze to mruganie potem, tak jak mówiłem chwile świeciła potem na chwile gasła. Po jakichś 2-3 minutach jazdy zgasła całkiem.

djmarius gdzie tego czujnika szukać i ile możę kosztować mniej więcej orientujesz sie?
Lucas
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 22 lut 2011, o 14:15

Lucas napisał(a):djmarius gdzie tego czujnika szukać i ile możę kosztować mniej więcej orientujesz sie?

Sa dwa... jak stoisz przed silnikiem to pod pokrywa zaworów po lewej stronie (mozna powiedziec ze na wysokosc swiec)

Cena: kupisz i za 10zl szt. ale nie polecam lepiej kupic cos lepszego no i w takim samym kolorze
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez sebik85 » 22 lut 2011, o 15:32

Podepnę się pod temat bo mam trochę inny problem z kontrolką :-) po przekręceniu kluczyka ale przed odpaleniem kontrolka miga ciągle, po odpaleniu gaśnie, może ktoś wie co to może być :roll:
sebik85
Badacz tematu

Postprzez killah » 22 lut 2011, o 20:58

niepowinna migać na zapłonie. Powinna się tylko świecić.

ale jak po odpaleniu gaśnie to luz.

I taka dobra rada. Olej to nie przelewki - jak są problemy z kontrolką to zalecam jechać do mechanika na sprawdzenie ciśnienia oleju. Jak będzie dobre to możecie problem naprawić sobie kiedy będzie wam się chciało. Bo nie zawsze kontrolka migająca oznacza jej uszkodzenie :)
killah

- - -

Powrót do Silniki benzynowe