Kontrolka oleju i pikanie Co to

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez pawelkozi » 27 gru 2007, o 21:19

Witam! Od wymiany oleju w ojca golfiku pojawił sie problem z ciśnieniem oleju. Przy rozgrzanym oleju do 80 stopni włącza sie czerwona kontrolka i sygnał dzwiękowy w aucie. Nie wiem co to może być. Dopóki termostat był zepsuty wszystko było ok ponieważ silnik się nie dogrzewał do tak wysokiej temperatury. Od kiedy wymieniłem termostat problem sie pojawił znowu. Co tu robić i od czego zacząć.
pawelkozi
Czytacz

Postprzez czepi » 27 gru 2007, o 21:51

może zalaliście zbyt dużo oleju... ile go wlaliście? wlewaliście pewnie na zimnym silniku i jak dolaliście na maksa to po rozgrzaniu olej się rozszerza i jest go za dużo... może to być przyczyną... Sprawdź dokładnie poziom oleju na zimnym silniku bo coś mi się wydaje że możesz mieć go zbyt dużo....
czepi
Members

Postprzez marko1967 » 27 gru 2007, o 22:49

prawdopodobną przyczyną pikania kontrolki jest walnięty czujnik ciśnienia oleju lub zły stan silnika zajechane panewki mam nadzieje że stan oleju jest OK bo jak nie to może jest zamało oleju w silniku ale to chyba sprawdziłeś w pierwszej kolejności pozdrawiam
marko1967
Members

Postprzez pawelkozi » 28 gru 2007, o 10:37

olej sprawdziłem i stan jest ok
pawelkozi
Czytacz

Postprzez Tongpo » 28 gru 2007, o 10:49

A płyn chłodzący - jest ??

Mnie zaczęło pikać...a zaraz potem zniknął płyn chłodzący, olej się podniósł..okazało się że uszczelka pod głowicą mi poszła (aktualnie zbieram kasę na naprawę:)
Objawem jest tez olej, plamy oleju w płynie chłodzącym.
Tongpo
Czytacz

Postprzez Ptaszek444 » 7 sty 2008, o 09:47

mam podobny problem z moim golfem (1,8 ADZ). po remońcie silnika pojawił się ten sam problem. wymieniłem wszystko co możliwe i nadal sie zapala kontrolka oleju. Podobnie jak u Ciebie proceder ma miejsce na rozgrzanym silniku i przy obrotach silnika ok.2000. czytając poprzednie posty wpadłem na pomysł, że problem może tkwić w filtrze oleju. Wieczorkiem jak dojadę do domku spróbuję zmienić filterek i odpiszę.
Ptaszek444
Berbeć

Postprzez arek ryba » 7 sty 2008, o 10:20

to napewno czujnik oleju ten biały- miałem to samo- piszczałam kontrolka i jeżdzić się nie dało. czujnik ORGINALNY kosztuje ok 15 zl. i tylko ORGINALNY przejechałem się na tych chińskich podróbkach po 10 zł.
tu kupisz orginał: :-D
http://czesci.do.samochodow.intercars.com.pl/
arek ryba
Members

Postprzez omnia2005 » 7 sty 2008, o 19:37

Też mam podobny problem. Ostatnio jechałem przez wiadukt, którego powierzchnia asfaltowa pod wpływem warunków atmosferycznych zmieniła się w górki dolinki na łączeniach. I właśnie podczas podskakiwania na takich wybojach usłyszałem dziwny dźwięk, a także załączyła się kontrolka oleju. Oczywiście zaraz zjechałem na pobocze. Łapie się za bagnet a tu sucho - wlałem 2L oleju. Może nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że od ostatniego serwisu ujechałem około 1200 km (serwisuje co 10 tys. km) Silnik (1.4 benzyna/lpg) cały w oleju - aż po kolektory. Co ciekawe nie zauważyłem jakiś plam oleju po postoju, a ostatnio po tym wydarzeniu szczególnie się przyglądam. Dodam, że autko dużo jeździ bo nie mniej niż 100 km dziennie.
Wół roboczy Golf III Variant 1.4 + lpg
omnia2005
Berbeć

Postprzez tomas83 » 13 sty 2008, o 10:08

omnia2005 napisał(a):Też mam podobny problem. Ostatnio jechałem przez wiadukt, którego powierzchnia asfaltowa pod wpływem warunków atmosferycznych zmieniła się w górki dolinki na łączeniach. I właśnie podczas podskakiwania na takich wybojach usłyszałem dziwny dźwięk, a także załączyła się kontrolka oleju. Oczywiście zaraz zjechałem na pobocze. Łapie się za bagnet a tu sucho - wlałem 2L oleju. Może nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że od ostatniego serwisu ujechałem około 1200 km (serwisuje co 10 tys. km) Silnik (1.4 benzyna/lpg) cały w oleju - aż po kolektory. Co ciekawe nie zauważyłem jakiś plam oleju po postoju, a ostatnio po tym wydarzeniu szczególnie się przyglądam. Dodam, że autko dużo jeździ bo nie mniej niż 100 km dziennie.

-kolego tobie sie chyba odma zatkała ( to jest wąż doprowadzający olej do góry silnika).
Nie wyleciał Ci przypadkiem olej między innymi przez bagnet pomiarowy?To jest taka oznaka zatkanej odmy.Z tego co wyczytałem z twojego postu to jestem niemal pewien że to to . jeśli tak to jedź na warsztat i niech ci wyczyszczą to kosztuje około 20-30 zł.
tomas83
Czytacz

Postprzez farser » 13 sty 2008, o 19:45

Witam mi kontrolka od oleju wczoraj zaczela migac jak jechalem do olsztyna troche mu cisnolem na 4 biegu przekroczylem 4000 obrotow i zaczelo pikac i tak mialem jeszcze ze dwa razy zaczym dojechalem i zauwazylem ze mam plame pod samochodem cos puscilo zdaje sie :cry: ale jak wracalem to jechalem spokojniej i mi sie nie zapalila kontrolka od oleju nawet raz.

pawelkozi a na jaki wymieniles ten olej mineralny czy pol syntetyk? bo jestem w takiej samej sytuacij co ty wymienilem olej na pol-syntetyk i jak mu troche depnolem to trak sie zrobilo ludzie zalecaja zalac mineralny bo jak teraz sie zapala to co bedzie w lato... :-o
Na koniec zmiany, zimnej piany, mlodego ciala i zeby sie stara nie dowiedziala. 73
farser
Czytacz

Re: Kontrolka oleju i pikanie Co to

Postprzez czecho1 » 17 sty 2008, o 23:55

miałem podobną sytuację z moim golfem wymienilem oleje,czujniki itp okazalo się że to pompa oleju nawaliła koszt pompy to 75 zł :-o :-o
czecho1
Berbeć

Postprzez farser » 18 sty 2008, o 00:07

A mi po wymianie oleju na pol-syntetyk ten co kupowalem od niego radzil taki zalac wiec zalalem a dzis sie dowiedzialem ze taki olej wymywa wszystkie nieczystosci w silniku i odma sie zapchala wiec automatycznie wydmuchalo mi uszczelke pod klawiaturo jutro jade zmienic olej na mineralny.pozdrawiam
Na koniec zmiany, zimnej piany, mlodego ciala i zeby sie stara nie dowiedziala. 73
farser
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe