kontrolka oleju i pikanie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez rudy102 » 17 wrz 2009, o 21:11

witam wszystkoch uzytkowników golfów,jestem od paru dni uzytkownikem golfa 3 1,8gt kupiłem go okazyjnie bo miał (ma) wade a mianowicie koles jak odpalał go to po paru minutach zaczeła mu pikac i mrugac kontrolka oleju ,ja wymieniłem olej filter i uszczelke pod klawiatura i teraz pika dopiero jak dochodzi do 100 stopni i taka temperature ma nawet na trasie 95-100 ale jak mi pika i go przegazuje to przestaje pikac pika znowu jak mu wciepne np.5bieg przy predkosci 80kmalbo poprostu nizszy bieg .fajne auto uszanowane w srodku tylko ta jedna kape z nim jest acha i chyba troszke słychac zaworyjak wchodzi na obroty ,ma wszystkie płyny itd dzieki za jaka kolwiek podpowieć pozdrawiam wszystkich Piotrek :?:
rudy102
Berbeć

Postprzez Pascal » 18 wrz 2009, o 04:25

Zmień jeszcze czujnik... ;-)
Pascal
Members

Postprzez pablomed » 18 wrz 2009, o 08:23

jeden z czujników tzw niskociśnieniowy powinien przewodzić prąd na wyłączonym silniku (między stykiem czujnika a masa silnika opór zerowy), i rozłaczać op uruchomieniu silnika nie pamietam koloru ale sa dwa u ciebie chyba oba (drugi wysokociśnieniowy działa odwrtonie) w podstawce filtra oleju. Jesli czujik ok to najpierw sprawdź u mechanika manometrem ciśnienie oleju, bo po coś te czujniki są.
pablomed
Members

Postprzez Tomuś » 18 wrz 2009, o 08:32

Tu masz podobny problem
:arrow: http://www.golf3.pl/topics9/kontrolka-oleju-vt10133.htm
A co do dzwieku zaworów to raczej nie zawory tylko hydrałliczne popychacze zaworów, Jesli słychać je na rozgrzanym silniku przy ok 2500 obr/min to moga byc do wymiany.
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez Radek 24 » 22 paź 2009, o 13:39

Rudy 102. Ja mialem to samo,na rozgrzanym silniku po przejechaniu ok 100km wlanczal sie buzer i kontrolka oleju,pojechalem do mechanika ten natychmiast sprawdzil cisnienie oleju wszystko ok, potem wymienilismy olej na mobila polsyntetyczny i filtr. Odebralem auto z warsztatu znowu to samo,pojechalem jeszcze raz wymienilismy czujniki obydwa. Pojechalem na autostrade wstawilem mu i nadal to samo,zalamalem sie mechanik tez bylismy bez radni. Az tu nagle nastepny mechanik podsunal mysl wymiany licznika i wiesz co do teraz nie slysze tego dzwieku.
byl wadliwy licznik. pozdrawiam i powodzenia :ok:
radek
Radek 24
Berbeć

Postprzez saladrus » 22 paź 2009, o 16:15

Mi zaczął "pikać" jak na przeglądzie ziutek naruszył mi gumę z czujnika oleju który znajduję się na "łapie" trzymającą filtr oleju ....
jak dotknąłem tą gumę od czujnika oleju ,fontanna prysnęła aż po maskę ...
Wymieniłem czujnik i jest spokój ...
saladrus
Members

Postprzez Radek 24 » 22 paź 2009, o 16:45

No to miales szczescie ze tylko,no mi wymiana czujnikka nie pomogla,ale wymiana licznika ktory kupilem na allegro za 60zl. teraz smigam i nie narzekam ;-)
radek
Radek 24
Berbeć

Postprzez K@mil » 22 paź 2009, o 16:50

Sprawdz czy na wysietlaczy przy przekreconym kluczyku (na zaplon) nie pokazuje Ci sie INSPEKCJA...
Kod: Zaznacz cały
OEL
IN01
IN02

http://www.golf3.pl/-vt7752.htm#56082

Jesli jest takie cos to w linku wyzej masz jak to skasowac... skasuj i sprawdz czy dzwiek wystepuje :P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Eero » 28 paź 2009, o 19:16

Ja mam/ miałem to samo- identycznie- po rozgrzaniu, przygazowanie pomaga. Już ponad 3 lata to jest, samochód działa idealnie, zawsze odpala, nie ma problemów, jeśli nie chcesz z tym nic robić to proste rozwiązanie to podłączenie czujnika do masy jakimś kabelkiem (samo odłączenie czujnika nic nie da), ale wtedy wyłączysz ten czujnik i nie będzie już sygnalizacji o za małym ciśnieniu oleju.
Najprawdopodobniej masz za małe ciśnienie oleju. Przy rozgrzaniu silnika olej zmienia właściwości.
Eero
Czytacz

- - - Złomowanie samochodów Warszawa

Powrót do Silniki benzynowe