Który filtr paliwa/oleju jest lepszy lub jakiego używacie ??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez maxley » 29 maja 2009, o 21:11

Cysiu_NS napisał(a):jak jezdzisz duzo

no tak, ale ile to jest dużo ;-) ?? Rocznie robię około 15 000 a dziennie około 50km z czego 80% to trasa a 20% miasto (w przeliczeniu rocznym podobny stosunek).
maxley
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 29 maja 2009, o 22:00

zle warunki czyli jezeli auto robi malo kilometrow np dzienny przebieg do pracy i powrot czyli nie zdarzy sie dogrzac jezeli jest to krotki dystans, nastepny przyklad auto jezdzi duzo po miescie ciagle ruszanie wyzsze obroty itp wtedy powinno sie zmieniac olej czesciej a auto odwiedza sie czystym silnikiem i bezawaryjnoscia
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Legionista » 1 cze 2009, o 12:56

Adamiii, czemu tak czesto wymieniam Olej -> prosta odp bo dbam o silnik i wole wymienic co 8 tyś niz co 15tys i patrzec jaki olej jest syfem. Jak ja bym miał patrzec na na to co producent pisze i zaleca to bym w sandałach chodził. robie rocznie dużo kilosów nie po mieście. Jeżdze na półsyntentyku super s mobil 1. i płace za sam olej 76 zł po zniszakach wiec moge wymieniac co 8 tyś

[ Dodano: 2009-06-01, 13:05 ]
Adamiii, 3 wymiany rocznie, tyle to nawet za ubezpieczenie nie place....

Chyba na Rodziców zniszkach.

Ja płace 8 stów i mam na siebie.. :] i 300 zł na wymiane oleju zawsze sie znajdzie
Legionista
Members

Postprzez dziabi3 » 1 cze 2009, o 19:14

ja wymieniam co 10 tys dlatego ze dbam jak kolega wyżej a minerał ma krótsza żywotność a zwłaszcza gdy ma sie lpg , niestety coś od siebie trzeba dać jeśli się chce brykać vw,

ja nie chciałbym pić ciepłego i wy gazowanego piwa tak samo silnik :hyhy:

jak ktoś bryka na syntetykach to inna bajka bo tam zalecają co 15 tys wymianę ale zależy od producenta i specyfikacji silnika

powiem krótko w maluchy tylko się dolewało ale maluch ma się do golfa jak wiadro na dworze do łazienki

:przestraszony:
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Jacol » 3 cze 2009, o 19:43

Odpowiadajac na pytanie zawarte w temacie to w Auto Swiecie byl test filtrow oleju, rozbebeszyli je i rozwineli. Numer ten mozna sciagnac z netu, na peb.pl bedzie.

Nizej link do artykulu na stronie Auto Swiata:

http://www.auto-swiat.pl/wydania,Test-f ... 346,1.html
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez Cysiu_NS » 3 cze 2009, o 21:04

Kod: Zaznacz cały
ostatnio wyjatkowo sie zdarzylo ze wymienilem po 20k
gratuluje
Kod: Zaznacz cały
w instrukcji fabrycznej jest informacja odnosnie wymiany w silnikach benzynowych, ze jesli nie minal jeszcze rok od poprzedniej wymiany, ale skoczylo juz 15k, to mozna poczekac z wymiana az minie rok mimo ze przebieg przekroczyl juz 15k, jest to oficjalna notka, sprawiajaca ze nie tracilo sie gwarancji
ja nikogo do nieczego nie zmuszam poprostu po takich tematach widac jakie kto ma pojecie o mechanice
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Jacol » 3 cze 2009, o 21:15

Dajcie juz ku rwa spokoj. Ja ktos chce to bedzie zmienial olej co tydzien. Jego samochod, jego pieniadze, niech sobie robi co chce. Wroccie do tematu bo jak narazie to tylko czytam wasze marudzenie.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez Cysiu_NS » 4 cze 2009, o 18:21

lat mam 23 i pracuje jako mechanik zreszta niewazne chcialem dac dobra rade niektorym ale jak widac nieda sie przekonac trudno zmuszal nie bede koniec tematu
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Legionista » 4 cze 2009, o 19:40

Adamiii napisał(a):ja ostatnio zaplacilem 200 za jedna wymiane oleju, wymiana oleju to nie tylko olej ale tez filtra oleju i powietrza, a po 20 k przyszla tez pora na filtr kabinowy

Naucz sie sam wymieniac olej to zobaczysz ile zostaje w kieszeni..... i załatw sobie zniszki na wszystkie graty do Golfa to ułatwisz sobie życie.
olej + filtr+ 100 zł bo pod macho mam stożek wiec go tylko czyszcze.
A wlewam Mobil Super S 10w40

Adamiii napisał(a):oczywiscie, jezdze samochodem 5 rok wiec czemu mam placic tyle co 18letni gowniarz, trzeba sobie radzic i omijac prawo jak sie da, masz jakis problem do tego?

Nie mam zadnego problemu tylko jak byś miał sam płacic za wszystko to jest takie przysłowie " masz Łeb to Kombinuj" tylko ze 18 letni gówniarz ma łeb na karku i łatwi wszystko taniej :lol:

Koniec OT

[ Dodano: 2009-06-04, 19:42 ]
Cysiu_NS napisał(a):lat mam 23 i pracuje jako mechanik zreszta niewazne chcialem dac dobra rade niektorym ale jak widac nieda sie przekonac trudno zmuszal nie bede koniec tematu

Święte Słowa
Legionista
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe