Magneti Marelli zamiast Bosch Mono-Motronic w AEA.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez adrian5 » 13 sie 2010, o 18:06

Miałem uszkodzony aparat zapłonowy, chyba czujnik halla, w 1.6 AEA. Wymienili cały zespół zapłonowy na używany. W AEA jest normalnie Bosch Mono-Motronic, a wstawili Magneti Marelli z innego golfa, taki chyba był w ABU, ale nie jestem pewien. Powiedzieli, że nie ma to znaczenia. Czy rzeczywiście może być tam Magneti Marelli zamiast Bosch Mono-Motronic i nie ma to znaczenia dla samochodu? Na razie wszystko działa.
Ostatnio edytowano 15 sie 2010, o 13:23 przez adrian5, łącznie edytowano 1 raz
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
adrian5
Czytacz

Postprzez saladrus » 13 sie 2010, o 18:27

a co mówi etka ??

jak dziala to ok .
moim zdaniem koniec tematu.
saladrus
Members

Postprzez adrian5 » 15 sie 2010, o 13:24

Tylko, że Magneti Marelli jest wtryskiem wielopunktowym, stosowanym w silnku AEE, a Bosch Mono Motronic jest jednopunktowy. Czyli mam teraz wtrysk wielpunktowy w swoim silniku po wymianie tego aparatu zapłonowego? Czy jak to jest? Sorry, może to głupie pytanie, ale trochę się na tym nie znam.
Różnica między danymi mojego silnika AEA i AEE jest tylko taka, że AEE ma większy moment obrotowy i moc max. osiągana przy niższych obrotach oraz ma sotpień sprężania mniejszy o 0,2. Czy napewno ta wymiana aparatu zapłonowego nie wpłynie ma mój silnik?
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
adrian5
Czytacz

Postprzez pablomed » 15 sie 2010, o 18:38

adrian5, wymieniono ci zapewne tylko aparat zapłonowy a nie zespół wtryskowy . Czyli to na co się nakłada kopułkę od kabli zapłonowych. Działa to jest ok.
pablomed
Members

Postprzez terms » 27 sie 2010, o 03:15

Ja kupilem kiedys uzywany aparat z AEA do mojego AEE załozyłem i smigam od zimy ! ( Co ma piernik do wiatraka ?)
terms
Badacz tematu

Postprzez Imper » 27 sie 2010, o 15:00

zebys mial wtrysk wielopunktoiwy musialiby Ci zamotowac caly kolektor inny wraz z listwa wtryskowa wtryskami oraz komputerem. masz po prostu aparat zaplonowy z innego modelu ot cala filozofia
Imper
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe