masło i kontrolka oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

masło i kontrolka oleju

Postprzez Rot » 5 mar 2011, o 20:15

Witajcie

od jakiegoś tygodnia dwóch mam problem z golfem, zaczęło się od ostrych niedawnych mrozów kiedy to silnik ciężko odpalał ale odpalał a przy okazji zaliczałem reset zegarów, i w czasie jazdy na niedużych odcinkach (10km) mrygała mi na zimnym kontrolka oleju (bez piszczenia) więc sprawdziłem olej no i niby jest na połowę bagnetu ale pod korkiem zrobiło się masło (tak jakby z kropelkami wody ale na bagnecie jest ok), jako że z obrotami nic się nie dzieje, wycieku nie ma nigdzie a płyn od chłodnicy jest czysty i nie ubywa to stwierdziłem, że to może przez krótkie dystanse te masło ale co z kontrolką oleju? z rok temu czujnik wymieniałem bo przeciekał i nic takiego nie było, dziś go przegoniłem na dłuższej trasie i na ciepłym kontrolka oleju mryga jak szalona, czy macie pomysły co może być przyczyną?

silnik 1.6 AEE olej 10W40 shella wymieniany z 3tys km temu brak MFA
Rot
Czytacz

masło i kontrolka oleju

Postprzez sweetboy90 » 5 mar 2011, o 20:57

Rot napisał(a): (tak jakby z kropelkami wody

przeczysc odme,
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez paliwo » 5 mar 2011, o 21:00

może być przewód poluzowany lub pęknięty. Ja tak u siebie miałem ze jeden kabel co szedł od alternatora był pęknięty i kontrolka migała cały czas
paliwo
Badacz tematu

Postprzez Dawid » 5 mar 2011, o 21:00

zapewne czujnik walnoł. na duzych obrotach szwankuje czy na malych...?
schell to tez nie zbyt dobra marka oleju a ze golfy nie lubia zimna i krotkich odcinkow doliczajac twoj nie zbyt dobry olej =Masło pod korkiem.
teraz bedzie Cieplo i silnik bedzie dogrzany zapewne masło zniknie bo to jest parafina wydzielajaca sie z oleju. ja polecam Castrola magnateca 89zł 5L na Allegro
Dawid...>> PKN
Dawid
Berbeć

Postprzez Rot » 11 mar 2011, o 15:51

na krótkich dystansach praktycznie się nie świeciła teraz ale ostatnio jak zrobiłem dłuższy kawałek i porządnie się rozgrzał to świeciła non stop kontrolka oleju ale tylko na na wciśniętym sprzęgle i obrotach jałowych :/
Rot
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 11 mar 2011, o 15:54

Ja zapytam by nie zakłądac nowego tematu
mam masełko jak były mrozy to twarde było lud dosłownie
wody mi troche ubyło wienc pewnie uszczelka
ale jak każdy mi mówi to powinienem miec slady oleju w zbiorniczku a u mnie nic
ile taka wymiana uszczelki?

czy może wsadzic jakis 1.6 ABU bo mam 1.4 ABD w LPG
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Goral1985 » 11 mar 2011, o 17:21

wymiana uszczelki mniej wiecej 500-700zl!!! jezeli uszczelka pod glowica to bialy dym z tlumika i pojezdzij troche zobacz czy ubywa ci plynu lub przybywa oleju!!!
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 11 mar 2011, o 18:12

Goral1985 napisał(a):wymiana uszczelki mniej wiecej 500-700zl

ile ? chyba w ASO kolego. 700zl gdzie głowa
Sama wymiana uszczelki w golfie bez robienia rozrządu (polecam zrobić bo i tak trzeba go zdjąć) w granicach 200/250zl robota z planowaniem + ok. 70/80zl uszczelka.
Ale przy wymianie warto tez zrobic uszczelniacze no i ten rozrząd :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Rot » 11 mar 2011, o 18:48

u mnie z płynem nic się nie dzieje chłodniczym czysty tyle ile było nie ubywa, olej na bagnecie spoko z wydechu też nie kopci nic a pod korkiem masło kilka razy go przegoniłem już ale dalej jest no i ta kontrolka teraz doszła
Rot
Czytacz

Postprzez PabloSBT » 11 mar 2011, o 20:16

k-m-r1 napisał(a):Ja zapytam by nie zakłądac nowego tematu
mam masełko jak były mrozy to twarde było lud dosłownie
wody mi troche ubyło wienc pewnie uszczelka
ale jak każdy mi mówi to powinienem miec slady oleju w zbiorniczku a u mnie nic
ile taka wymiana uszczelki?

czy może wsadzic jakis 1.6 ABU bo mam 1.4 ABD w LPG

ja dałem 450 zł z planowaniem głowicy i wymianą wszystkich uszczelek, jeśli masz walniętą uszczelkę pod głowicą to powinieneś to bez problemu zauważyć jak silnik jest ciepły to praktycznie jechać nie chce muli go max na 3 da się go rozpędzić na 4 już nie chce ciągnąć i wywala płyn chłodniczy ze zbiorniczka i przybywa oleju w silniku i jest pod korkiem dużo kawy z mlekiem a do tego samochód się przegrzewa

Rot napisał(a):u mnie z płynem nic się nie dzieje chłodniczym czysty tyle ile było nie ubywa, olej na bagnecie spoko z wydechu też nie kopci nic a pod korkiem masło kilka razy go przegoniłem już ale dalej jest no i ta kontrolka teraz doszła

sprawdź czy ci się nie urwał kabelek przy czujniku chyba 2gi od lewej tam koło świec u mnie się przerwał nie wiem jak i migała mi kontrolka oleju bo raz łączyło raz nie aż wkońcu mi świeciła cały czas, zobaczy czy dolni wąż od chłodnicy robi się ciepły razem z silnikiem czy dopiero od ok 80^C-kilku ja w tamtym roku wymieniałem termostat i musiałem w tym roku znowu wymienić bo nawet po przejechaniu 100KM miałem masło po wymianie termostatu i przejechaniu 20 KM masła ani śladu :)
PabloSBT
Members

Postprzez Rot » 11 mar 2011, o 21:45

czujnik wymieniałem jakiś czas temu bo przeciekał i było wszystko ok a teraz kontrolka miga mi tylko jak silnik się porządnie rozgrzeje i na biegu jałowym, stan oleju ok płynu chłodniczego też, żadnego wycieku, żadnego kopcenia nie wiem czy jak podłącze pod kompa to coś wyskoczy, jeszcze muszę zmierzyć ciśnienie oleju
Rot
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 11 mar 2011, o 23:27

a Panewki nie sązjechane zurzyte?? skoro na wolnych sie zapala?

robiłęs pomiar cisnienia jak kontrolka swieci??
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe