Witam, dzisiaj naprawiłem wyciek plynu chłodniczego w samochodzie, który był spowodowany tym że przy zakladaniu gazu kolesie rozkręcili opaskę przy nyplu w układzie chłodzenia i źle zakręcili. Skutek był taki że wąż się poluzował i uciekło mi dużo płynu chłodniczego, ale na szczęście juz przy parkowaniu samochodu po krótkej przejażdzce z pracy więc się nic strasznego nie stało. Ale do rzeczy przy okazji naprawiania i uzupelniania płynu sprawdzałem jeszcze inne połaczenia i znalazłem małą niespodziankę. Z układem chłodzenia był już oki, jednak przy układzie wtryskowym - w obręcie tej plasikowej obudowy od wtrysków zjarzyłem gumowy przewód niezacisnięty metalową opaską, najprawdopodobniej w pospiechu ZAPOMNIEJLI o tym!!! Sciągnąłem ten gumowy fragment czegoś w rodzaju trojnika (jedno wejście na wtrysk, drugie chyba z głowicy, trzecie nie wiem gdzie) i zjarzyłem w środku gumowej rurki maź prypominającą musztardę. Grzebałem na forum aby dowiedzieć się o co chodziło z tą mazią bo już kiedyś o niej czytałem, ale znalazłem tylko tyle że jak jest problem z uszczelką pod głowicą to może się mieszać płyn chłodzący z olejem i chyba powstawać taka maź. Powiedźcie mi proszę o co z tym dokladnie chodzi, pewnie będzie uszczelka pod glowicą do wymianany ale coś jeszcze się stało?? Czy może ta maź powstać w jakiś inny sposob i jaki ma wpływ na silnik?? Od założenia gazu przejechałem już 600km. Wczesniej tego nie zauważyłem bo nie tykalem silnika a sprawuje się nieźle, ma przejechane 125 tyś km. Co prawda jak go kupowalem był trochę przypocony w obrębie miejsca gdzie jest uszczelka, jednak wyczytałem że w golfach ta przypadłość jest dość częsta i jak się nic nie dzieje to można jeździć. Jak sprawdzałem płyny przed założeniem gazu to olej, chłodniczy i inne w normie. Gaz założyłem 2 tyg. temu a samochód mam jakieś 6 miesięcy.
Poniżej zamieszczam zdjęcia bo pewnie one dadzą więcej światła na całą sprawę niż moje opisy (sorki za jakość niektórych, jak robiłem przy samochodzie to nie miałem aparatu tylko tel., poźniej dopiero dorwałem aparat).