Metaliczne stuki w silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Tiiger » 17 mar 2008, o 18:31

z tym pukaniem to jest przerąbane :/, u mnie np stuka cały czas z tym samym nasileniem i ta samą częstotliwością, słychać to tylko na luzie, mechanik jak wymieniał mi rozrząd powiedział żeby sie tym nie przejmować, czasami zdarza sie również tak że stukanie ustaje, czasem mam też tak że jak nacisną na sprzęgło to ustaje...i co wy na to?
Tiiger
Czytacz

Postprzez rafi1.6 » 17 mar 2008, o 20:06

Mnie właśnie wczoraj przestało stukać na pare sekund.Na ciepłym silniku. Zastanowiło mnie że silnik jakoś tak dziwnie pracuje. Słucham... słucham ... i co?.....NIE STUKA! Zanim sie zdążyłem nacieszyć to wszystko wróciło do "normy" dziwna sprawa. :-/
rafi1.6
Berbeć

Postprzez Mexican » 8 kwi 2008, o 20:10

Wymienilem olej na 15w40 i stukanie na zimnym i wolnych obrotach jest strasznie wkurzające ! jak sie przygazuje to mam wrazenie ze mniej stuka, jak sie tego pozbyc? bo to wnerwiajace jest...
Mexican
Czytacz

re

Postprzez przemo... » 16 kwi 2008, o 20:30

koledzy wszystko wygląda tak samo jak w moim przypadku, było dokładnie tak samo jak piszecie. Ja straciłem na mechaników 1500 zł i nic nie pomogło. Do wszystkiego doszedłem sam. Mój silnik został wyesploatowany tak samo jak wasze. Pod wpływem temperatury i zużycia części powstają luzy na sworzniach, panewkach, zaworach, głowica siada i zniekształca się. Ja robiłem remonty silnika, planowanie głowic, docieranie zaworów, wymiana uszczelniaczy, wymiana samoregulatorów zaworów (jak kto woli szklanki), panewki, nowe tłoki, sworznie pierścienie i było coraz gorzej. Otóż te metaliczne stuki to stuki tłoków o głowicę lub zawory. Objawy są takie że czasem na wolnych obrotach czy na biegu jałowym stuków nie słychać, lecz najgorzej się robi gdy się zaczyna przyścieszać, stuki są coraz to mocniejsze. po ściągnięciu głowicy zauważyłem delikatne wygniecenia jak by od zaworów na tłoku. Wziąłem papier ścierny i przetarłem tłok z góry i wyszło że zawór spotyka się z tłokiem. Rozrząd oczywiście dobrze ustawiony. Sami sprawdzcie w swoich silnikach. Obecnie jestem na etapie wymiany silnika. Jeżeli ktoś będzie miał problem z silnikiem to nie radzę bawić się w remonty, bo jeżeli ruszy się silnik to już będzie coraz gorzej. za te pieniądze co wsadziłem w auto kupił bym dwa silniki.
przemo...
Berbeć

Jakie są skutki po wymianie oleju z 15W40 na 10W40?

Postprzez klakier85 » 21 wrz 2008, o 22:20

Niedawno wymieniłem olej w swoim golfie 3 1.4 z mineralnego na półsyntetyczny. Po przejechaniu ok 400 km zaczęło mi coś w silniku stukać. Nie wiem co robić i co to może stukać? Zamierzam wymienić olej znowu na mineralny, ale nie wiem czy bedzie nadal coś stukać? Mam nadzieję że nie będę musiał robić silnika? Poradźcie co robić. Z góry dziękuję. Piszcie na maila klakiero@op.pl
klakier85
Berbeć

Postprzez dziabi3 » 2 paź 2008, o 19:05

klakier85

odwaliłes numer przed którym weszyscy przestrzegają nie leje sie mineralnego a potem syntetyka czy puł

a zawory spotykkająs sie z tłokami bo ktos planował głowice i nie doszlifował zaworów w celu zagłebienia ich w gniazdach by sie własnie nie stykały z tłokami

pocczytaj kolego instrukcje od golfa pisze jak byk po planowaniu zagłebic zawory po prze przeszlifowanie gniazd

w mk2 mozna było kupic grubsze uszczelki po 1 szlifie i 2 szlifie

tak dowiedziałem sie od kolesia co miał taką przygode
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Mayk » 2 paź 2008, o 19:33

ale się uparliście na te tłoki itp. Naciśnij sprzęgło-jeśli przestanie klekotać znaczy sprzęgło do wymiany. Wymiana na syntetyk niema nic wspólnego z klekotaniem. ;-)
Mayk
Badacz tematu

Postprzez klakier85 » 3 paź 2008, o 13:51

Jednak to nie jest stukanie w silniku, ale olej już zmieniłem. Poradziłem się znajomego mechanika to mi pokazał że dmucha z kolektora wydechowego, wymieniłem uszczelkę i już jest prawie ok gdyż muszę wymienić jeszcze tłumnik drgań bo przy wymianie uszczelki musiał się naruszyć ale dzięki wam za radę.
klakier85
Berbeć

Postprzez Reiven » 3 paź 2008, o 15:20

Ponieważ tyle różnych przyczyn stukania podaliście to ja powiem tak:

Wyrobione popychacze to raczej cykanie niż metaliczny stuk i dochodzi wyraźnie z głowicy.

Luz na sworzniu powoduje dość głośne walenia a nie stuki i ustępuje lub się wycisza po zdjęciu fajki ze świecy cylindra na którym sworzeń jest wyrobiony.

Panewka wydaje zdecydowany terkot ciężko to z czymkolwiek pomylić.

A co do stukania tłoków w zawory to sprawa jest prosta wszytko zależy od deflektora w tłoku jeśli jest odpowiednio głęboki to po planowani głowicy nie trzeba robić nic ewentualnie dać grubszą uszczelkę natomiast jeśli deflektory są bardzo płytkie lub głowica miała duże wżery i jest splanowana do granicznej wartości to tak jak kolega napisał trzeba frezować gniazda zaworowe a co za tym idzie podpiłować trzonki zaworów bo po głębszym osadzeniu zaworów w wyfrezowanych gniazdach może nie starczyć zakresu regulacji luzu zaworowego.
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez MARCIN11 » 28 paź 2008, o 22:58

witam ja mialem tak samo co sie okazało ze uszczelniacze byly dobre a tłoki zjechane i stuki bylo slychac jak na zimnym i na cieplym
MARCIN11
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe