Miga kontrolka oleju!

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Miga kontrolka oleju!

Postprzez stoko » 17 kwi 2011, o 15:35

Witam! Może ktoś mi pomoże w moim problemie. Otóż jadąc ostatnio w trasie trzy razy zapaliła mi się kontrolka oleju i charakterystyczne głośne "pikanie" ostrzegawcze. Po wciśnięciu sprzęgła i przygazowaniu kontrolka gasła i przez jakiś czas nie było problemu. Dodatkowo zauważyłem, że działo się tak tylko po tym jak jeździłem z prędkością około 120 - 130 km/h. Przy jeździe do 110 nie zapalila mi się nigdy. Jakieś 3 lata temu mialem taką sytuację, ale była tylko raz czy dwa i mój mechanik powiedział, żebym się tym nie martwił, ponieważ może się tak zdarzyc jak gdzies tam przez moment olej nie doleci w silniku czy cos. Był przez te 3 lata spokój, aż do teraz. Dodam, że ostatnio wymieniłem olej i mimo że silnik ma 300 tysięcy to dalej zalalem go olejem półsyntetycznym. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym. Proszę pomóżcie jeśli ktoś mial podobną sytuację i co zrobic? Silnik pracuje normalnie i wszystko jest OK, tylko tak jak zaznaczyłem przy dużych prędkościach jak jade i zwalniam to wtedy się zapala.
stoko
Berbeć

Miga kontrolka oleju!

Postprzez prezesik » 17 kwi 2011, o 20:32

Wymien czujnik i bedzie po problemie. Ja wymieniam czujnik co 2 lata, bo po pierwsze zaczyna przeciekac, a po drugie zaczyna piszczec kontrolka. 300 tys nic nie znaczy, lej polsyntetyk.
Ja mam 326 tys km i nadal leje polsyntetyk.
prezesik
Members

Postprzez rafalzak1 » 17 kwi 2011, o 21:36

Kolego pierwsze to jedź niech ci sprawdzi ciśnienie oleju, prawidłowe ciśnienie na rozgrzanym silniku na 80°C na luzie od 0,16 do 0,20 MPa czyli 1,6 -2.0 bar a przy 2500 obr/min od 0,5 do 0,6 MPa czyli od 5.0 do 6.0 bar po to są dwa czujniki jeden od niskiego ciśnienia drugi od wysokiego u Ciebie od niskiego pewnie będzie tym brązowym on się zwiera jeśli ciśnienie spada poniżej 0.4 bar i wtedy zapala kontrolkę ja u siebie bardzo dogłębnie przeanalizowałem temat wiec coś tam wiem u mnie nie pomogła zmiana czujników kupiłem chyba ze cztery, wymieniłem nawet olej bo zalałem 10W40 ale myślałem ze to przez to wiec wlałem 15W40 nic nie pomogło nawet dwa razy filtr był zmieniany to tez nic nie dało no wiec pomyślałem ze to pompa bo ponoć często padają ale przed wymianą zmierzyłem ciśnienie i było ok wiec został tylko licznik który był winny ale to dłuższa historia uspokoję Cie nie trzeba wymieniać. Powodzenia
rafalzak1
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe