Migająca kontrolka oleju - mój problem i rozwiązanie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez seba65310 » 18 maja 2012, o 15:26

Witam,

Niedawno pisałem o tym, że miga mi kontrolka oleju. Samochód ten miałem od tygodnia i był to pierwszy mój z grupy VAG. Na początku bylem pewny, że to czujnik, lecz ostatnio sprawdziłem ilość oleju i :shock: było ponad stan, przy okazji wykręcałem świece i patrzę :shock: olej cieknie z niebieskiego czujnika. Podjechałem do sklepu po czujnik i przy okazji sprzedawca obejrzał mi samochód, miernikiem posprawdzał sondę i padła. Odłączył ją i usłyszałem, że nadmiar oleju to benzyna!! Po kilku przejażdżkach ilość oleju spadała.(spalanie też zapewne). Kupiłem czujnik firmy Topran(8zł) i jak poziom jeszcze spadnie to go wkręcę i zobaczę co i jak...

Piszę ten post, bo może ktoś ma podobny problem.

PS.
sonda niby nie działa, ale VAG-COM nie wykazuje mi jej błędu.(jedynie po odłączeniu)
seba65310
Czytacz

Postprzez trollu » 18 maja 2012, o 18:00

ogólnie fajnie tylko jakbyś napisał to bardziej po polsku to byłoby fajnie ;-)
piszesz, że wykręcasz świece a tu cieknie z czujnika i padłą jakaś sonda :-P

ja walczyłem ostatnio z wyciekami, golf zaczął strasznie wpierniczać olej, już miałem złe przeczucia a okazało się, że rozszczelnił sie czujnik oleju w podstawce filtra, 22zł za nowy o oleju już nie ubywa :hyhy:
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez pablomed » 18 maja 2012, o 22:15

seba65310, pytasz nas o coś czy opowiadasz, Czujnik niebieski - od czego czujnik - od ciśnienia oleju czy od temperatury. Jesli chcesz porady to pisz sensownie. Owszem jeśli padł czujnik temperatury to mieszanka mogła być zbyt bogata co moze objawiac się dostawaniem beznyny do oleju - tyl chyba mozna napiosac na podstawie tego co napisałeś, ale czujnik temperatury nie siedzi w oleju wiec nie mógł się spod niego lać
pablomed
Members

Postprzez seba65310 » 18 maja 2012, o 22:21

piszesz, że wykręcasz świece a tu cieknie z czujnika i padłą jakaś sonda

W związku z tym, że samochód mam kilka dni postanowiłem sprawdzić "jakość" świec. Przy odkręceniu drugiej świecy, zauważyłem, że w miejscu jej, jest olej. Patrzę wyżej, a czujnik oleju jest w oleju, wygląda na to że ten plastik na czujniku(niebieskim) pękł i z niego cieknie olej.

Co do sondy lambdy to, była inna historia :-D

Pojechałem kupić korpus termostatu(obudowa króćca) i nie wiedziałem jaki i mi miły sprzedawca sam sprawdził , przy okazji rozmawialiśmy o kontrolce oleju i pokazałem mu ten wyciek z czujnika. Odkręcił korek wlewu oleju, później bagnet i poczuł benzynę i zobaczył podwyższoną ilość oleju. Przyniósł miernik i sprawdził sondę i nie działa..., ale coś dziwnie on to mierzył, bo sonda była odłączona . Ale pokazał mi różnicę z włączoną wtyczką i nie. Z włączoną zmieniał się troszkę dźwięk. Po około 70km już ilość oleju zmniejszyła się.
seba65310
Czytacz

Postprzez Pawełgolfgreen » 19 maja 2012, o 23:46

A może koledze kończą się panewki na wale? Ja miałem tak że wymieniłem wszystkie czujniki od ciśnienia. podczas remontu kapitalnego okazało się że panewki górne do wymiany przy okazji również na korbie.
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe