Witam.
Mam golfa 1,8 benzyna 75kM i palił mi 12 l/100. Więc zakupiłem na alegro monowtrysk i zmieniłem oraz sondę lambda uniwersalną Magneti Marelli. Przez chwile miałem wrazenie że samochód na trasie spalił mi 6,5 l a potem na mieście troszkę więcej i w sumie wyszło 8,25 (550 km i 45 litrów). PO zatankowaniu go do pełna przejeździłem po mieście cały bak i wyszło mi 47 litrów i tylko 380 km!!!! czyli 12,5 l. Na komputerze pokazywało mi błąd sondy i jakiś błąd zamknięcia przepustnicy. Mechanik wymienił mi więc przepustnice (bo miałem drugą jak kupiłem na allegro z monowtryskiem) i podstawę przepustnicy na nową bo guma była sparciała juz i luz lekki był. Błąd przepustnicy zniknął ale błąd sondy cały czas pokazuje i pali 18 litrów!!! Co może być przyczyną? Chyba wróce do starej przepustnicy co błąd mi pokazuje bo przynajmniej mniej mi pali. Dodam jeszcze że sonde montował mi chłop co polutował przewody a słyszałem że nie mozna ich lutować oraz po wymianie przepustnicy silnik dużo wolniej sie nagrzewa niż na starej (niby uszkodzonej chociaż wizualnie była ok ale komputer pokazywał błąd). Pomóżcie co tu z tym teraz zrobić?