MK3 1.8 GT

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

MK3 1.8 GT

Postprzez Koroner » 17 cze 2008, o 16:19

:zalamany: cześć mam problem ze swoim golfikiem , jak go zgaszę i odstoi trochę czasu np. godzinę lub więcej to ciężko go odpalić:-( a ostatnio zgasł w mieście i nie mogłem go odpalić długi czas , teraz przy odpalaniu trzeba dodać gazu ze by nie zgasł i za pierwszym razem nie ma szans nawet ze odpali bo jak tylko złapie to od razu gaśnie, chciał by sie dowiedzieć co to może być i jak można sprawdzić co konkretnie nawaliło bo jak go dam na warsztat to skasują jak nie normalni znając tutejszych mechaników , pewnie taki temat był juz nie raz będę wdzięczny za odpowiedzi :zalamany: :zalamany:

[ Dodano: 2008-06-17, 16:25 ]
dodam jeszcze ze czujnik hala był wymieniany, i przy odpalaniu kopci jak i przy wysokich obrotach czy to oznacza ze en silnik już umiera??? :cry:
Koroner
Czytacz

MK3 1.8 GT

Postprzez marko1967 » 17 cze 2008, o 21:03

Koroner, miałem podobny problem że jak silnik był zimny to muśiałem go strasznie długo piłować zanim odpalił czasem załapał i po chwili zgasł i tak kilka razy a przytym też strasznie kopcił było też tak że po przejećaniu 10 km wyłączyłem silnik by otworzyć brame wiazdową do posesji odpalam go po 20-30 sekundach przerwy a tam silnik chdzi na ssaniu okazało się że to był walnięty czujnik tęperatury cieczy w silniku wymieniłem go i autko od tego czsu ani razy nie odmuwiło posłuszeństwa przy odpalaniu ja za ten czxujnik dałem chyba 35zeta dobrze nie pamiętam bo to było dobry rok temu a pamiętaj czujnik ma kolorwą obwudkie jeżeli się zdecydujesz na jego wymiane to kup o takim samym kolorze jak masz w tej chwili i zobacz ilo pinowy jest wtyk pozdrawiam ;-)
marko1967
Members

Postprzez Koroner » 17 cze 2008, o 21:19

marko1967 napisał(a):Koroner, miałem podobny problem że jak silnik był zimny to muśiałem go strasznie długo piłować zanim odpalił czasem załapał i po chwili zgasł i tak kilka razy a przytym też strasznie kopcił było też tak że po przejećaniu 10 km wyłączyłem silnik by otworzyć brame wiazdową do posesji odpalam go po 20-30 sekundach przerwy a tam silnik chdzi na ssaniu okazało się że to był walnięty czujnik tęperatury cieczy w silniku wymieniłem go i autko od tego czsu ani razy nie odmuwiło posłuszeństwa przy odpalaniu ja za ten czxujnik dałem chyba 35zeta dobrze nie pamiętam bo to było dobry rok temu a pamiętaj czujnik ma kolorwą obwudkie jeżeli się zdecydujesz na jego wymiane to kup o takim samym kolorze jak masz w tej chwili i zobacz ilo pinowy jest wtyk pozdrawiam ;-)

dzięki za podpowiec, a co z kopceniem??? dodam jeszcze ze miga mi kątrolka od temperatury
Koroner
Czytacz

Postprzez scuzz » 17 cze 2008, o 23:20

Jak masz czujnik z żółtą obwódką to już takiego nie kupisz (mówię o orginalnym z ASO). Ponoć ich nie produkują. W zamian dają czarny z bodajże zieloną obwódką. Koszt w ASO 80 pln. Ja kupiłem orginał bo kupowałem zamienniki w sklepie i dwa razy klapa jeden pokazywał cały czas 120 a drugi nawet ruszyć nie chciał.
scuzz
Czytacz

Postprzez marko1967 » 18 cze 2008, o 19:07

Koroner, co do kopcenia pewnie jak go długo piłowałem to się zalewał i przez pierwszą chwile kopcił ale powymianie tego czujnika o którym pisałem wcześniej kopcenie ustało to może przegżewa się silnik to może być wina samego wentylatora bo jest walnięty lub termostatu który jest w chłodnicy i załącz wiatrak lub termostatu który jest ukryty pod pompą wspomagania to muśisz zdiagnozowąć sam co tam nie abla powodzenia :-)
marko1967
Members

Postprzez Koroner » 19 cze 2008, o 00:32

tak tylko ztym ze po wymianie halla i sady dziala przez jakis czas normalni stym ze rano byl problem z odpalanie ale chodzil nie gasl niwiem c moze byc raczej ten czujnik ja dalem za niego 22zl :zalamany:
Koroner
Czytacz

Postprzez marko1967 » 19 cze 2008, o 10:33

Koroner, z tego co piszesz to też stawiam na ten czujnik jak ja zmieniłem ten czujnik to pokazywało mi 110 stopni z tym że mi nie mrugała kontrolka bo ona chyba zaczyna mrugać dopiero od 120 stopni z tym że jak mi pokazyweło 110 to pojechałem na komputerową diagnoze i wyszło że wętylator włącza się przy 96 stopni a na tym pierdolniku w aucie pokazywało 110 poprostu ten nowy czujnik przekłamuje
marko1967
Members

Postprzez Koroner » 20 cze 2008, o 14:19

dodam jeszcze tak jak pisalem ze mruga mi kontrolka od temperatury a nie mam czujnika w zboirniczku wyrownawczym
Koroner
Czytacz

Postprzez pawelek03576 » 20 cze 2008, o 16:11

witam też miąłem taki przypadek mechanicy mówili że to wtrysk albo komputer a okazało sie że to czujnik sam do tego doszłem wyciągnij wtyczke z czujnika i sprubój odpalić jak odpali bez większych problemów to na bank padł czujnik ale nie kupój takiego za 20 zł bo nie warto dwa razy płacić
pawelek03576
Gaduła

Postprzez Koroner » 21 cze 2008, o 00:34

a mam pytanko a moze byc tak ze ktos wsadzil inny czujnik innego koloru i tak sie dzieje to znaczy ze nie powinnien byc zolty tylko niebieski hm jak to sprawdzic mozna wogole :?:

[ Dodano: 2008-06-21, 00:37 ]
a jeszcze jedno pytanko mam ten tez kom mfa i nie dziala mi tempertura oleju i chilowe spalanie wszystko dzial oprucz tego gdzie sie znajduje jakis czujnik od tego wskaznika spalania jak jest taki lub jak to jest podlaczone do czego :?:
Koroner
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe