montaż silnika ze skrzynią

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 8 maja 2011, o 22:18

Witajcie!

W niedługim czasie będę wkładał silnik i skrzynię do mojego bolida.

Wymieniane było sprzęgło. Znajomy podpowiedział mi, że jakiś tam mechanik wymieniając sprzęgła w autach nie wyciąga skrzyni, tylko odpina cały silnik, wyciąga go w górę i dopiero wtedy wymienia sprzęgło.
Oczywiście (+) tego, że nie potrzeba barować się z wyjmowaniem skrzyni (bez kanału jak w moim przypadku) oraz nie potrzeba odkręcać półosi od przegubów wewn.

Ja pierw odkręciłem półosie od przegubów, potem usłyszałem o tym sposobie, więc postanowiłem wyciągnąć silnik w górę. Posiadam "bloczek" 500kg do wyciągania z dużym przełożeniem, więc zmontowałem konstrukcję w garażu i wyciągnąłem silnik.
Rozpięcie silnika od skrzyni robiłem i tak z poziomu auta, także skrzynia została na dole, a silnik poszedł w górę.

Obrazek

Tu już założone nowe sprzęgło

Obrazek

Widok z daleka:

Obrazek

Teraz mając silnik w górze chciałem przykręcić do niego skrzynię i całość opuścić w dół w celu montażu w aucie.

Czy ktoś już montował w taki sposób silnik ze skrzynią w aucie?
Jakie czy mogę napotkać jakieś problemy?
Już piszę, że nie mam drugiej osoby do pomocy, przy wyjmowaniu też nikt mi nie pomagał.
prezesik
Members

Postprzez Imper » 8 maja 2011, o 23:52

ja probowalem od gory zapakowac ABFa. Wynik NIE DALO SIE hehe nie wiem jak z 1.4 moze pod katem jakos wjedzie. W najgorszym wypadku sciagasz front i wjezdzasz z nim od przodu
Imper
Members

Postprzez slavwek.ie » 13 maja 2011, o 19:27

Imper napisał(a):W najgorszym wypadku sciagasz front i wjezdzasz z nim od przodu
Nie ma chyba prostszego i wygodniejszego sposobu.. Wyjeżdżając przez przód można ogarnąć to samemu.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

- - -

Powrót do Silniki benzynowe