Mam pytanie. Czy ktoś próbował myć silnik myjką Spotkałem się z czymś takim na myjni samoobsługowej ale się boję. Czy ma to wpływ na elektrykę silnika bo wydaje mi się że chyba tak. No chyba że znacie lepszy sposób na umycie silnika.
Nie wiem ile u Ciebie elektroniki ale mi niedawno mechanior mył silnik 1,9 TDI AHU i normalnie jechał ciśnieniówką i nic sie nie stało, teraz można na nim placki smażyć taki czyściusi hehe
Więc powiem Ci tak kolego, że ja swojego dieselka nieraz myłem karcherem bez zakrywania kabli i innych przewodów. Z poprzednimi samochodami robiłem w taki sam sposób i ani razu nie miałem potem problemów......No ale z reguły nie powinno się tak postępować....wybór już należy do Ciebie.....
Admor, dieselka spokojnie można myć ale benzyniaka to można go pozalewać, może nie odpalić, spróbuj ale uważaj na przewody wysokiego napięcia a temat mycia silnika był już poruszany na forum
ja kiedys jechalem podczas dosyc sporej ulewy i silnik mi sie zalal gasl, az w koncu nie chcial w ogole odpalic, wiec jak bezposrednio na silnik bedziesz lal wode to tymbardziej nie odpali (takie jest moje zdanie)
Jest dużo lepszy i bezpieczniejszy sposób mycia silników. Są różne środki chemiczne. Ja kupiłem taki żółty płyn (15 zł) zpryskałem nim silnik, samo spłunęło z olejem i smarem, potem jeszcze dwa razy zpsikałem i jest czyściutki. Próbowałem myjką wysokociśnieniową to aparat zapłonowy się zalewa.