Nie mogę odpalic - Golf III 1.4 Benzyna.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez JK » 18 wrz 2009, o 16:58

Witam.

Dzień jak co dzień, jadę do pracy niby wszystko ok, aż tu nagle (przy około 30km\h) samochód mi gaśnie. Próbowałem go odpalać, ale nie chce; nawet jak bym go dusił przez minutę to i tak postawi na swoim. Scholowałem autko do domu i dopatrzyłem się, iż problemem może być Cewka. Iskry nie ma, sprawdzałem. Świece, paski są w porządku. Przeglądając forum doczytałem, iż winny może też być CZUJNIK HALLA.
Nie posiadam sądy lambda, ale uważam, że to nie ma znaczenia.
Czasami jak jeżdżę, ale to zanim się silnik zagrzeje to strzela mi z rury(taki jednorazowy huk).

Czy wie ktoś jak mogę sprawdzić działalność czujnika HALLA i Cewki, bo nie ma sensu żebym kupił nowe, jak problem może leżeć gdzieś indziej.
Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie co się stało w moim Golfie proszę o pomoc.
Obrazek

W powyższym linku znajdują się E-Booki dotyczące Golfa III.
JK
Berbeć

Postprzez vandal » 24 wrz 2009, o 22:54

kolego jest sposob na sprawdzenie czujnika halla. Musisz wymontowac caly aparat tam masz wtyczke na takie 3 bolce podlaczasz do tego zarowke. Napiecie bierzesz od akumulatora masz + - i sterowanie. Nie jest to latwo dobrze podlaczyc bo jest tam malo miejsca a musisz to zrobic tak zeby sie kabelki w zaden sposob nie stykaly. Jak juz wszytko podlaczysz dobrze to krec aparatem zarowka ma rozswietlac sie i przygasac wtedy jest ok. Jeszcze drugi sposob jest co mi mowil elektromechanik z mojej okolicy nie wiem na czy dziala. Polega na tym zeby tez wyjac aparat zeby moc nim krecic. Podlaczasz go ta kostka co tam jest do niego i wlaczasz zaplon w aucie Krecisz aparatem a jakis znajomy sprawdza czy przy kreceniu zalacza Ci sie pompa paliwa. Jezeli tak to jest ok. Jednak z tego co opisales najbardziej wyglada mi to na wlasnie czujnik halla. Mialem podobna sytuacje i sie okazalo ze to to. Bedzie troche zabawy
vandal
Berbeć

Postprzez kojotAR » 25 wrz 2009, o 10:23

Kiedyś miałem objawy podobne do twoich - jadę spokojnie, nagle silnik traci moc i zwalnia, zrzuciłem bieg niżej ale to nie pomogło i tak jak ty miałem samochód unieruchomiony. U mnie problemem okazała się cewka.
Czy jak próbujesz uruchomić to pod maską czuć zapach benzyny?jeśli tak to duże prawdopodobieństwo, że to cewka - u mnie po tym fakcie mechanik stwierdził jej wadę.
kojotAR
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe