Nie odpala - kręci rozrusznikiem, akumulator OK.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Tomo » 24 kwi 2008, o 19:00

Witam.

Golfik nie odpalił. :(
Zdarzyło mi się to już wcześniej - musiałem go zaholować do mechanika i wymieniłem mu świece, nakładki na świece, kopułkę - wszystko było ok.
Dzisiaj postał z 4 godzinki na słońcu - i nie odpalił znowu. Zostawiłam go do wieczora - przychodzę - odpala za pierwszym razem.
Jakiś pomysł co to może być - nie może tak być że raz odpala a raz nie :( - wydaje mi się że to może być z powodu przegrzania na słońcu - ale na co to może mieć wpływ ????

Tak to kręci rozrusznikiem, akumulator z tego wynika jest ok :-| - wszytko inne tez chodzi (szyby itd.) - tylko tyle że nie odpala. Może to coś z pompą paliwową? Ale to by chyba nie było tak, że raz odpala a raz nie ? Mechanik coś zasugerował, że to może filtr benzyny - ale też mi sie wydaje, że nie byłoby to wtedy losowe - albo by odpalał, albo nie.

Generalnie zastanawia mnie czy może mieć na to wpływ słońce - bo z obserwacji widzę, że coś mu się nie podoba jak sie robi gorąco :P

Z góry dzięki za chwile zastanowienia nad moim problemem :]

[ Dodano: 2008-04-25, 16:27 ]
ehhh .. zdecydowanie potwierdzilo sie to ze nie odpala po dluzszym pobycie na sloncu :(
Jakis pomysl co moze byc nie tak :-o ??

[ Dodano: 2008-04-25, 16:28 ]
ehhh .. potwierdzilo sie to ze nie odpala po dluzszym pobycie na sloneckzu :(
Ktos ma jakis pomysl co moze byc nie tak :O ?
with .. or without You !!
Tomo
Berbeć

Postprzez marko1967 » 25 kwi 2008, o 18:24

Tomo, może to być pompa paliwa poprostu zaciera się i może to być losowo bo próbujesz odpalic i nic trzaśniesz drzwiami pompa się zrusz od drgań przyjdziesz po godzinie i odpala albo to czujnik teperatury silnika ja tak miałem że jak było gorąco to miałem problem odpalić nie kiedy kręciłem przez 5 minut zanim odpalił ale tak miałem tylko na zimnym silniku jak byl gorący i bylo bardzo cieplo to odpalał :-)
marko1967
Members

Postprzez Tomo » 25 kwi 2008, o 18:47

Hmm .. raczej juz bym obstawial ten czujnik temp. - co z nim zrobic ? Trzeba zatrudnic do tego mechanika ? Jest do wymiany, do regulacji ?

Raczej to nie pompa - bo widze wyrazna zbieznosc miedzy nagrzaniem na sloncu a nieodpalaniem :(

Ta, faktycznie niepotrzebnie napisany ten 2nd post - ale troche jestem czasowo ograniczony, bo potrzebuje miec to autko sprawne na wczoraj :(

Jak mozesz marko1967 to napisz co zrobiles z tym czujnikiem.
Tomo
Berbeć

Postprzez marko1967 » 25 kwi 2008, o 19:20

Tomo, z tym że ja mam inny silnik i niewiem czy w 2.0 jest tak samo w moim przypadku jest tak z bloku po prawej stronie wychodzi gruby wąż i jest tam taki kruciec i w nim jest czujnik wyjmnij tą wtyczkie sam czujnik zamocowany jest taką spinką wysuń ją i możesz wyjąć czujnik jak będziesz kupował nowy to musi być taki sam na czujniku jest taka plastikowa obwódka koloru żółta lub niebieska lub brązowa zobacz jaki masz tam kolor i kup z takim samym kolorem obwódki sama wymiana dla laika to 5 minut koszt to od 20zł do 80zł cena zależy od koloru i czy wtyk jest cztero czy trzy pinowy a co do pompy to psłuchaj czy z zbiornika paliwa słychać brzęczenie przez 2 sekundy po przekręceniu kluczyka w stacyjce w poźiom 1 tak aby zapaliły się tylko kontrolki pozdrawiam ;-)
marko1967
Members

Postprzez puma » 25 kwi 2008, o 20:16

Kolego to może być wkładka stacyjki!!! ;-) Poważnie myślę że to może być to! Miałem podobnie jak ty!!! Sprawdź to! kostka kosztuje około 20-40zł ! Tylko uważaj na tanie podróby z allegro i w kiepskich sklepach!!! :-x
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Rocznik: 1994
Silnik: 1.6 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Tomo » 25 kwi 2008, o 23:04

hmm ... wkładka stacyjki ?

Jak sie do tego dobrac ?

[ Dodano: 2008-04-25, 23:43 ]
aha - no i jeszcze ten fakt zwiazany z tym ze nie odpala - z tego co zauwazylem - jak sie nagrzeje na sloncu :o

Myslisz PUMA ze to moze byc zwiazane z ta wkladka ?
Tomo
Berbeć

Postprzez krzaku » 26 kwi 2008, o 22:38

a jak sie zachowuje auto jak sie nagrzeje podczas jazdy ?? bo ja mialem problem ze jak sie zagrzal podczas jazdy to gasl i nie chcial odpalic, jak ostygl to odpalal za 1 razem... w konsekwencji okazalo sie ze to czujnik halla odpowiedzialny za temp silnika
krzaku
Badacz tematu

Postprzez Tomo » 27 kwi 2008, o 12:16

W trakcie jazdy nie mam z nim problemu - jak juz odpali to jedzie :) To nieodpalanie jest strasznie losowe :evil: . Teraz jechalem na stacje. Wsiadam - odpalil, dojechalem :P zatankowalem ... przekrecam kluczyk - NIC :| Kreci i nie odpala. Zepchnalem go kawalek - troche sie pokolysal - ODPALIL.
Moze to cos z benzyna jednak - moze pompa nie dopycha .. moze filt jest zapchany? I jak go sie poruszy - to sie paliwko przemiesci i odpala ? :O

Strasznie dziwne to ;/ ;/
Tomo
Berbeć

Postprzez kamiln88 » 7 maja 2008, o 08:06

Ja u siebie tez mialem taki problem ale yto bylo w zimie, rozrusznik krecil ale zapalic nie mogl wymienilem cewke zaplonowa i jest wszystko ok.
Pozdrawiam
kamiln88
Berbeć

Postprzez Taiszo » 6 lip 2008, o 02:07

Jeśli podczas krecenia rozrusznikiem nie swiecą sie kontrolki na desce to na 100% stacyjka - miałem to samo - teraz mam odpalanie z przycisku szpanerso - wieśniackie ale działa.
Jesli kontrolki sie pala szukaj miernikiem zaczynajac od czujnika Halotronowego (czujnik Halla), sterowanie cewką itd.
nie jestem mechanikiem samochodowym a kanał to widziałem kiedyś u kolegi.
Taiszo
Czytacz

Postprzez Luzak54321 » 11 lip 2008, o 11:48

Witam
nie chcialem zakladac nowego posta bo temat widze ze podobny. Mam bardzo podobny problem tylko ze w dieslu. Mam silnik 1.9 TD z recznym ssaniem. Problem jest taki ze czy zimno czy cieplo bez ssania ten silnik mi nie odpala. A z tego co wiem to ssania powinienem uzywac kiedy jest naprawde zimno i wtedy mu trzeba pomoc recznie. Co moze to powodować ?
Luzak54321
Czytacz

Postprzez klocek » 11 lip 2008, o 12:02

Rowniez dolaczam sie do postu bo nie chce zakladac nowego tematu.
Wczoraj tez mialem podobny przypadek. Zostawilem auto na caly dzien na parkingu przychodze po poludniu, przekrecam kluczyk i nic...akumulator ok, szyby chodza, wszytsko gra tylko nie odpala. Zero pracy silnika czy nawet rozrusznika. wyczytalem kilka postow wyzej ze moze byc cos ze pompa paliwa jesli po przekreceniu kluczyka na raz cos brzeczy jakby w baku, u mnie tak sie dzieje. Wiec pompa do wymiany? czy wina czegos innego? jaki jest koszt wymiany takiej pompy?
pozdrawiam dzieki za pomoc;D
klocek
Czytacz

Następna strona

- - - Polski producent wysokiej jakości anten mikropaskowych 2,4 GHz, 5 GHz, Tetra, WIMAX, GSM, CDMA, LTE i 5G https://bestpartner.pl dostępny w sklepie online

Powrót do Silniki benzynowe