Nie odpala po wjechaniu w kałuże :(

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Drastic » 24 lip 2009, o 08:02

Witam.

Wczoraj zagapiłem sie na drodze i wjechałem w duuużą kałużę. Silnik nie zgasł odrazu ale po przejechaniu jakiś 500m gdy wciskałem pedał gazu Gofer zaczął mi sie krztusić aż w końcu zgasł, nie było szans na odpalenie ponowne. Silnik kręcił ale nie odpalał. Postanowiłem poczekać do rana (czyli dzisiaj) i to samo :( Kręci ale nie odpala :( Sprawdziłem czy woda nie dostała sie pod kopułke aparatu zapłonowego ale tam jest sucho. Mam silnik 1.6 AEA. Co o tym myślicie? Pomocy :(
Drastic
Berbeć

Postprzez krisss.79 » 24 lip 2009, o 08:29

Mam to samo,tylko ze umnie silnik nie gasnie a traci z 40% mocy,prawdopodobnie winna jest cewka zaplonowa.
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez andzia@@ » 24 lip 2009, o 08:55

Panowie, generalnie to nie jest wina cewki zapłonowej...
Zalany alternator, daje takie efekty :cry: Przerabiałam ten temat :-)
Założenie obudowy daje marny rezultat, jedynym rozwiązaniem jest omijanie kałuży, a jeśli już musimy to przejeżdżamy bardzo powoli.Drastic, w takich przypadkach jak opisałeś, należy na jałowym biegu przygazować auto.

[ Dodano: 2009-07-24, 08:59 ]
Drastic, w chwili gdy auto się ksztusi, zjedz na bok, zatrzymaj się i umiejętnie gazuj. Mnie nawet światła przygasły, zaczęło trząść całym samochodem, ale na drugi dzień, odpalił , bez problemu.
...i love Golf...

.:: MÓJ KOCHANY KOPCIUSZEK ::.
Jeśli choć jedną dobrą myśl wniosłeś do czyjegoś umysłu,jedno dobre uczucie zaszczepiłeś w czyjeś serce,jedną chwilą szczęścia rozpromieniłeś smutne szare życie,SPEŁNIŁEŚ ZADANIE ANIOŁA NA ZIEMI!
andzia@@
Members

Postprzez Drastic » 24 lip 2009, o 09:10

Ok juz zrobione :) Pokręciłem, pokręciłem odpalił... przegazowałem, pochodził na jałowym biegu z 15min potem drugie tyle pojeździłem troszke szybciej i jest gitara :)
Drastic
Berbeć

Postprzez Pascal » 24 lip 2009, o 11:47

andzia@@ napisał(a):Zalany alternator, daje takie efekty :cry: Przerabiałam ten temat :-)

Jezeli jest tak jak mowi Andzia to moze trzeba było by się zaopatrzyć w osłone ta dolna na silnik odrazu by sie tak na niego nie kurzyło i woda nie wlewała....
Pascal
Members

Postprzez Procent » 24 lip 2009, o 12:04

No ja muszę sobie kupić taką obudowę do zimy. Bo mi chlapie po silniku. Zresztą Pascal sam widział na wewnętrznej części maski na tym wygłuszeniu jak uchlapane
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki benzynowe