nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Paweu » 4 gru 2012, o 22:27

dzony92 napisał(a):Czy to bendix? W lato było normalnie. Słyszałem że jak jest zimno tak może się dziać, czy to prawda? :)

ta.. to bendix.

Pewnie nie wymieniałeś przewodów zapłonowych. Idź do golfa odpal go i podnieś maskę.. Pewnie masz disko pod maską.

Jak jest zmino to jest mu ciężej odpalić ponieważ olej gęstnieje, poza tym zimą auto lepiej opalać na sprzęgle, będzie miał lżej zakręcić.

Mimo wszystko przewody do wymiany.. ale idz się lepiej upewnij.;p
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez dzony92 » 4 gru 2012, o 23:54

Zawsze odpalam na sprzęgle - takie przyzwyczajenie :)
przewody od świec? bo od kopułki wymienione są :)
dzony92
Czytacz

Postprzez greg001 » 4 gru 2012, o 23:58

tak zapewne przewody ale też może być cewka, sprawdź też kopułkę w jakim jest stanie i palec. najlepiej zdejmij ją i przejedź styki jeśli są zaśniedziałe papierem ściernym i styk z kopułki też
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez dzony92 » 5 gru 2012, o 01:03

Kopułke , palec i kable od kopułki wymieniałem :)
dzony92
Czytacz

Postprzez raff » 9 gru 2012, o 14:42

Witaj Dzony 92
Mam podobny problem więc chciałem zapytać czy po wymianie powyższych problem ustąpił?
Dzięki z góry za odpowiedź
raff
Czytacz

Postprzez greg001 » 9 gru 2012, o 15:16

więc stawiam na cewkę
greg001
Gaduła

Re: Golf III 1.6 benzyna ciężko pali

Postprzez Jabbar » 12 gru 2012, o 22:34

dzony92 napisał(a):Witam mój golfik ciężko pali głównie jak jest zimno, jak jest wilgotno lub długo stał nie odpalany.
[shadow=red]Przy przekręceniu kluczyka słychać jakby świst.[/shadow] Czy to bendix? W lato było normalnie. Słyszałem że jak jest zimno tak może się dziać, czy to prawda? :)

Ja bym stawiał na bendiks. Jeżeli piszesz że słychać świst, zależy jeszcze co to za świst, to wydaje mi się, że albo elektromagnes nie wyrzuca bendiksa albo go wyrzuca a ten nie zazębia się z kołem zamachowym. Proponuję podjechać do najbliższego warsztatu, każdy kto choć trochę się zna na autach potrafi to stwierdzić na słuch.
Jabbar
Berbeć

nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez KOLBE21818 » 15 gru 2012, o 13:40

Witam!!!
Posiadam Golfa 1.6 AEE. Drugą zimę mam problem z odpaleniem golfika na mrozie. Zakręci dwa, lub trzy razy i go coś zablokuje na kilka sekund. Potem znowu to samo. I tak w koncu zapali o ile wcześniej nie padnie aku. Wymieniłem aku, kable, świece, cewkę rozrusznik i dalej to samo. Podejrzewam zapłon albo rozrząd. Może ktoś z Was miał podobny problem. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 10 lut 2013, o 16:45 przez KOLBE21818, łącznie edytowano 1 raz
KOLBE21818

Postprzez greg001 » 15 gru 2012, o 13:43

tak patrzę a kopułkę i palec masz dobry - bo tego nie wypisałeś
greg001
Gaduła

Postprzez pietrasiak2 » 15 gru 2012, o 16:21

Stan wieńca sprawdzałeś ? Wymieniałeś tulejkę rozrusznika tą w bloku?
pietrasiak2
Members

Postprzez Imper » 15 gru 2012, o 18:32

problemu to Ty nie szukaj w silniku. Wez pod lupe rozrusznik. Podobne objawy mozna zaobserwowac w przypadku niskich temperatur i kiepskiej jakosci oleju ktory bardzo mocno gestnieje co utrudnia przekrecenie walem
Imper
Members

Kręci - nie pali.

Postprzez slawek_89 » 15 gru 2012, o 21:28

Witam, jestem nowy na Waszym forum i mam pewien problem z moim Golfem. Czytałem na forum o podobnej sytuacji ale moja jest troszke inna.

Pacjent to Golf III 1.6 75KM z '94roku.
Mam go od prawie dwoch miesięcy. Jak go kupiłem to wymieniłem czujnik temp. bo wskazywał 70stopni, po wymianie dalej to jest, zostało sprawdzone i przkłamuje o 20pare stopni. W miedzy czasie miałem podejżenie padnietej uszczelki pod głowicą i tak też było.

Pewnego dnia nie mogłem go odpalić, kręcił prawie już odpalał i tak w kółko po dłuższym kręceniu było czuć benzyne. Na linke odpalał odrazu. Zawiozłem go do warsztatu. Wymienili: uszczelke pod głowicą, planowanie głowicy (wymiana uszczelniaczy, szlifowanie gniazd zaworowych), pasek rozrządu, rolka napinająca paska wielorowkowego, simiering wału, uszczelka kolektora ssacego i wydechowego, oczywiscie olej wraz z filtrem i płyn chłodniczy.

Golf przyjechał pod dom następnego dnia rano nie chciał odpalic te same objawy co wyżej, pojechał spowrotem na warsztat tam stwierdzono że cewka do wymiany i tak też się stało. Pojeździł ponad tydzień i dalej to samo kręci i nic na lince łapie odrazu. Przed próbą odpalenia na lince wymieniłem kable zapłonowe ale nic to nie pomogło. Cewka była nowa także raczej można wykluczyć jej wine.
Między innymi też jest taki objaw, że rano jak zostaje odpalony na zimnym to strasznie go przerywa jak przegazuje ale na biegu jałowym chodzi bez zająkniecia nie faluje.

Świece moge sprawdzić dopiero w poniedziałek bo nie mam klucza niestety.

Panowie co robić dalej?
slawek_89
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe