nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez 89matt » 17 gru 2012, o 08:23

Odepnij wtyczkę z czujnika temperatury i spróbuj odpalić. Na ciepłym pali normalnie?
89matt
Gaduła

Postprzez slawek_89 » 21 gru 2012, o 16:02

Wczoraj został wymieniony przewód do monowtrysku, stał cała noc na mrozie i dziś rano odpalił bez problemu. Oglądało go kilka osób w warsztacie min. mechanik i elektromechanik stwierdzili, że wszystko już być powinno wporządku. Zobaczymy jak będzie odpalał w przyszłości.

Poki co dziękuje wszystkim za pomoc i cenne uwagi:)
slawek_89
Berbeć

dalej nic

Postprzez KOLBE21818 » 23 gru 2012, o 21:20

Witam!!!
Czujnik stukowy sprawdzony, jest dobry, czujnik Halla wymieniony, kostka w stacyjce też. Komputer żadnego błędu nie wywala. Ja już nie wiem. Jak by ktoś sobie coś przypomniał albo miał podobny problem napiszcie, bo sobie chyba z tym nie poradzę. Wesołych Świąt dla wszystkich.
Pozdrawiam.
KOLBE21818

Postprzez greg_117 » 24 gru 2012, o 15:16

ja mam to samo ... aku wsadziłem naladowane na maksa , zakreci 2 razy i staje... aku od raz pada... z tego co widze to kalbe zapłonowe są bardzo twarde - to moze byc przyczyna szybkiego rozładowywania akumulatora ??
greg_117
Gaduła

Postprzez greg001 » 24 gru 2012, o 15:39

może gdzieś Ci prąd ucieka
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 24 gru 2012, o 15:53

KOLBE21818, rozrusznik wymieniony ala na jaki? Używany? Tez może być uszkodzony. Trzy rzeczy do sprawdzenia: kable łącznie z masa silnika, stopień wyprzedzenia zapłonu na wolnych (nie Vagiem - tylko lampą stroboskopową) i rozrusznik , z założeniem że akumulator jest ok nic więcej niema do sprawdzania. Takie zatrzymywanie rozrusznika często wynika z kiepskuch szczotek, stycznika, popękanej przekładni planetarnej.
pablomed
Members

problem z odpaleniem

Postprzez reset1990 » 24 gru 2012, o 17:46

witam ... ! obiawy mam takie .. -
- nie moge zapalic samochodu ;/ tzn raz pali raz nie ... rozrusznik kreci .. samochod od pali i gasnie ... swiece wymieniona .. filtr paliwa tez...
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
reset1990
Czytacz

cyka nie odpala 1,6 101 km

Postprzez boczus130 » 24 gru 2012, o 19:31

Obrazek

Witam,
Mam problem ze swoim golfikiem 1.6 benzyna+gaz 101 km po przekręceniu kluczyka coś cyka przy pompie wtryskowej, rozrusznik kręci, nie odpala, wcześniej było wszystko ok nie miałem takich problemów. Nie wiecie co to może być? Pompa paliwa działa paliwo daje co to może być?
boczus130
Berbeć

Postprzez trollu » 24 gru 2012, o 23:42

opisz poprawnie problem bo wróżką nikt nie jest. nie ma takiego czegoś jak mk3 1.8 GTI, w podpisie masz TDI a to dział dla benzyniaków.
napisz jaki silnik bo jak na razie temat w kosz się nadaje
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez trollu » 24 gru 2012, o 23:49

kto Ci powiedział że masz pompę wtryskową i to w dodatku pod maską? to benzyna, pompę paliwa masz w baku a pod maską co najwyżej o listwie wtryskowej można powiedzieć.
próbowałeś odpalić z nogą na gazie? jak cyka chwilę po wyłączeniu zapłonu to zobacz czy to czasem nie przepustnica i jej nastawnik.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Gofer » 25 gru 2012, o 10:38

pablomed napisał(a):zatrzymywanie rozrusznika często wynika z kiepskuch szczotek, stycznika, popękanej przekładni planetarnej.

pablomed
U kolegi KOLBE21818 rozrusznik kręci bez problemu na odpietym kablu od cewki.Więc rozrusznik raczej bym wyeliminował.
Problem jak pisze zaczyna się przy ujemnej temperaturze.
Czy możliwe jest aby pasek rozrządu był tak rozciągniety że pod wpływem minusowej temperatury kurczy się przestawiając w ten sposób cykle pracy tłoka?
Czy w AEE oprócz czyjnika spalania stukowego jest jeszcze jakiś czujnik odpowiedzialny za przestawianie zapłonu ?

KOLBE21818
Ciekawi mnie jeszcze jak kręci rozrusznik kiedy odłączysz zasilanie pompy paliwa?
Czy tak samo OK kiedy odłączasz przewód w/n czy po tym zabiegu też nie może się "przełamac ".
Gofer
Gaduła

Postprzez KOLBE21818 » 25 gru 2012, o 11:22

PABLOMED
Rozrusznik był kupiony w slepie nowy. Ja się nie bawię w używki jeśli chodzi o silnik i podzespoły. Zapłon ustawiony na lampę a kabe, masy, klemy wszystko nowe. Tak że rozrusznik odpada.

GOFER
Też myślałem o układzie paliwowym. Bo na zimnym silniku po przekręceniu stacyjki długo słychać pompkę a jak jest motor ciepły to dosłownie sekundę może dwie. A jest tam chyba podciśnieniowy albo bezwładnościowy regulator cośnienia paliwa. Może z nim coś nie tak?
Tylko co to ma do tego blokowania na mrozie?
Chyba że tak jak wspomniałeś może rozrząd albo napinacz. Muszę te rzeczy sprawdzić.
Jeszcze spróbuje zakręcić rozrusznikiem na krótko bez stacyjki. Bo jak będzie ok to może kostka w stacyjce.

[ Dodano: 2012-12-25, 10:25 ]
GOFER
Tam nawet nie ma czujnika położenia wału a zamiast tego jest czujnik Halla.
KOLBE21818

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe