Nie zapala gdy na zewnątrz jest ciepło...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez saimon » 7 sie 2008, o 14:27

Witam!
Od około miesiąca temu pojawiły się problemy z zapaleniem mojego samochodu.
Zauważyłem, że dzieje się tak tylko, gdy na dworze temperatura zaczęła być wyższa niż 25/30 stopni.

Posiadam samochód:
- VW Golf III GT 2.0
- Instalacja gazowa LANDIRENZO (rok temu montowana, przeglądy na bieżąco)

Problem wygląda tak:
- wsiadając do auta rano (jadąc do pracy) godziny poranne, auta zapala "od kopa", bez najmniejszych problemów.

- wsiadając do auta popołudniu (chcący wrócic z pracy, czyli założmy min. te 8h postoju na ŚŁOŃCU, przy panującej na zewnątrz temperaturze w cieniu min. 25/30 stopni) auto odmawia posłuszeństwa, rozrusznik kręci, kontrolki się ładnie swięcą, wszystko działa ale nie zapali, czy to na benzynie czy na gazie, dodając gazu czy nie, nic - nie zapali za cholerę).

- wsiadając do auta wieczorem (godziny wieczorne), słońce już prawie zaszło, temperatura na zewnątrz max. 20/25 stopni, auto stoi w cieniu, zapala "od kopa", bez najmniejszych problemów - jak rano.

Wcześniej miałem takie problemy, ale gdy nie było takich upałów jak teraz. Auto nie chciało nie raz odpalić ale po kilku minutach (do 5min max.) coś zaskakiwało i odpalał. Sporadyczne przypadki to były. A przy obecnych teraz temperaturach, klapa. Wspomne, że wcześniej (z innego powodu) byłem u mechanika samochodowego: stwierdził (po usunięciu innej usterki, nie związanej z tym problemem, który tutaj opisuje), że jest wszystko OK (cytuje: "silnik chodzi jak pszczółka"), jak i byłem w zakładzie gdzie był montowany gaz, również stwierdzili, że jest wszystko OK.

I jeszcze jedna moja uwaga: gdy po próbie odpalenia go popułdniu, wsiąde rano czy wieczorem i chce go zapalić, to odpala, j/w ale po przekręceniu kluczyka w stacyjce i zaświeceniu wszystkich kontrolek itp. wskazówka obrotomierza PODSKOCZY JEDEN RAZ do poziomu ok. 1000 obrotów i spadnie, trwa to dosłownie sekunde.

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
saimon
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 7 sie 2008, o 14:34

ja mam tak samo, tyle ze mój pali bez problemu, ale jak postoi na słońcu to dopuki się nie rozgrzeje to troche przerywa, byłem już u mechanika, ale zawsze mam pecha i jak komuś chce pokazać to auto chodzi tak jak powinno... :-|
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 7 sie 2008, o 14:35

A cewka zapłonowa - może podmienić z kimś.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez Lucas » 8 sie 2008, o 10:04

Mam podobny problem. Już kiedys to pisałem w jakimś temacie ale nie dowiedziałem sie o co chodzi. Jak jest chłodno pali od razu a jak postoi na słońcu i sie nagrzeje musi troche pokręcić zanim załapie. :-/
Lucas
Badacz tematu

Postprzez mtsmarek » 18 sie 2008, o 22:59

Ja mam podobnie w moim dieslu... ale gdy odczekam 5 min od pierwszego przekręcenia kluczyków mogę już odpalić
mtsmarek
Berbeć

Re: Nie zapala gdy na zewnątrz jest ciepło...

Postprzez saimon » 19 sie 2008, o 18:16

Witam!
Usterka naprawiona, powodem całego zamieszania nie była żadna z rzeczy, które były wymienianie przez Was użytkownicy.

Wina leżała w instalacji wtrysku (i pompy paliwa), uszkodzona była.

Dziękuje za odpowiedz z Waszej strony na mój problem. Pozdrawiam serdecznie.
saimon
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe