nie zapala od razu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

nie zapala od razu

Postprzez strzeliniasty » 18 paź 2008, o 08:59

witam mam kolejny problem ostatnio jak chcialem odpalic auto przekrecilem kluczyk to rozrusznik tylko zagwizdal. wogole nie kreci silnikiem. musze probowac kilka razy az zaskoczy. czytalem inne posty i wszyscy doszlid o wniosku ze to bendix sie spsul. mam 1.8GT i czy to jest ten bendix http://www.allegro.pl/item461240683_ben ... _nowy.html ?? pytam sie bow mam jeszcze inny samochod a tam bendix wyglada zupelnie inaczej. zaznacze ze jak silnik jest cieply to zaskakuje od razu po przepreceniu kluczyka kreci walem i odpala bez najmniejszych problemow
strzeliniasty
Members

nie zapala od razu

Postprzez pablomed » 18 paź 2008, o 10:09

to co się dzieje to znaczy że bendix wtedy nie działa, to znaczy że ta zebatka nie przesuwa się po wale rozrusznika i nie zazębia o koło zamachowe. Za przesuwanie odpowiada elektromagnes, ale skoro działa na ciepłym to będzie ok.
Możliwe że trzeba zminić ten bendix, ale prawdopodobnie starczy mu trochę smaru żeby na zimnym również się przesuwał po wale
pablomed
Members

Postprzez strzeliniasty » 18 paź 2008, o 11:04

to mowisz zeby najpierw dodac smaru dna bendix?? mowie ze jak jest zimny to kreci kreci az zaskoczy a jak jest ciepkly pali na dotyk (chodzi o rozrusznik)
strzeliniasty
Members

Postprzez marko1967 » 19 paź 2008, o 12:55

strzeliniasty, niedokońca tak jest jak napisł pablomed, żeby zębatk od bedixu obruciła się to napewno przesuwa sie po wałku problem polega na tym że w będixie są takie zapatki z kulkami i poprostu szlak je trafił ( są już na wykończeniu ostatnie dechy ) a odpala na ciepłym bo to prawa fizyki metal pod wpływem ciepła się rozszeża i dla tego odpala a jak zimny to raz załapie raz nie powiem tak napewno bedix do wymiany co do pytania czy to bedix na dołączonym linku odpowiedz TAK pozdrawiam :-)
marko1967
Members

Postprzez strzeliniasty » 19 paź 2008, o 20:06

czyli bendix do wymiany?? mnie juz lekko trafia odpalanie na zimnym siedze i probuje krecic az zaskoczy dzisiaj pod uczelnia az wstyd :P autko posadzone, felusie 16", wersja GTI a nie odpala :P hehe :cry:
strzeliniasty
Members

Postprzez marko1967 » 20 paź 2008, o 20:12

strzeliniasty napisał(a):czyli bendix do wymiany??
zdecydowanie tak i problem masz z głowy roboty dla laika to chyba na godzinkie ale potem buźia będzie uśmiechnięta :-) jak pod uczelnią będzie odpalał że hoho pozdrawiam ;-)
marko1967
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe