Nierowna praca na wolnych obrotach(gasnie),lekko pierdzi

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Bogiii87 » 8 sie 2011, o 12:55

Witam - jestem posiadaczem golfa 3 Gt 1.8 ABS 90km z 93r 230tys przejechane i problem polega na tym ze na wolnych obrotach dosc czesto gasnie i obroty czasami spadaja do 500-300.Wymienilem swiece na ngk,kopulke,filtr powietrza ze stozka na orginalny,przeczyscilem wiekszosc stykow w zaplonie i nieco sie poprawilo ale dalej gasnie i da sie slyszec ze pierdzi lekko jak dodaje gazu na wolnych obrotach ok1500+ lekko szarpie na 2 biegu przy ok 1700 obrotow tak jakby nie przepalal calej benzyny w garach albo jakby czasami nie palil na jeden gar.Kable sa w dobrym stanie+na dniach bedzie robiony wydech bo poczulem minimalnie spaliny w kabinie wiec pewnie jest gdzies dziurawy ale nie chodzi glosno ani nie wyje.jak zrobie wydech i to nie pomoze to chyba tylko w kompie moge szukac usterki tak mi sie wydaje.Niedawno wymienilem rozrzad i podladowalem aku i zauwazylem ze komputerek szybciej zaczal przeliczac spalanie benzyny+pokazuje mi teraz ze spalanie srednio spadlo o jakies 0.5L (styl jazdy ten sam 2200-2500 obrotow zmiana biegu) pomozcie gdzie ewentualnie mam szukac i co sprawdzic bo przyznam sie ze troche zielony jestem w tym temacie :]a golfik wydaje sie byc troche zamolony bo 1.8 90km powinno smigac te 12s do setki jak podaje producent:D,nie sprawdzalem ile ma ale wydaje mi sie ze wiecej+nie mialem wczesniej golfa wiec trudno mi powiedziec aszkoda troche bo auto ma potencjal :D z gory dzieki i POZDRO dla wszystkich Golfiarzy ;)
Bogiii87
Berbeć

Postprzez prezesik » 8 sie 2011, o 23:19

A jak oceniles kable WN, ze sa w bobrym stanie? Ile czasu maja?
Przed uruchomieniem zimnego silnika zdejmij wtyczke z czujnika tem. 4-pinowy na kroccu skad wychodza weze na chlodnice. Potem uruchom silnik, powinien miec lekko wyzsze obroty i nie powinien zamulac. Wg mnie ten czyjnik jest do wymiany. On reguluje dawke paliwa w zaleznosci od temp. plynu.
Piszesz, ze wymieniles rozrzad. A czy dobrze go ustawiles na znakach? Bo wg mnie jeden lub dwa zabki sie nie zgadzaja... Moge sie mylic, moze to tez byc wyzej wspomniany czujnik temp.
Sprawdz jeszcze znaki na kolach rozrzadu.
prezesik
Members

Postprzez tedsonUst » 9 sie 2011, o 00:11

tez mam podobny problem z odpaleniem pierdzi i bez dodania gazu gasnie nie wiem w czym problem. szarpał rowniez po wymianie cewki przestał szarpac ale z odpalaniem i pierdzeniem nadal mam problem.
czujnik sprawdzany kable itd nowe:P
tedsonUst
Berbeć

Postprzez Bogiii87 » 16 sie 2011, o 13:45

dzisiaj bylem na stacji diagnostycznej wpieli mi sie do kompa i jedyne co stwierdzili na pewno to ze mam uszkodzony czujnik halla - nie wiem ile takie ustrojstwo moze kosztowac i jaka pelni funkcje ale reszte rzeczy trzeba sprawdzic recznie bo za stary rocznik zeby z kompa sie wszystkiego dowiedziec (93r 1.8 ABS).Pytanie tylko czy to jest to co boli mojego golfa i nie rowno pali czy to dopiero kropla w morzu i bede jezdzil od mechanika do mechanika i tracil kase
Bogiii87
Berbeć

Postprzez sitek699 » 16 sie 2011, o 15:20

mam to samo podczas jazdy szarpnie i dalej jedzie i tak co jakis czas :( nie wiem co juz zrobic
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez wojtek1418 » 16 sie 2011, o 16:06

czujnik halla, hallotronowy to czujnik położenia wału korbowego... jeśli jest on uszkodzony to silnik będzie nierówno pracował i miał problemy z rozruchem...
inna możliwość to tak jak kolega u góry napisał czujnik temperatury..
Pozdrawiam!
wojtek1418
Czytacz

Postprzez Bogiii87 » 20 sie 2011, o 18:02

wczoraj wymieniono mi czujnik halla i to byl strzal w 10 auto odzylo , obroty juz nie faluja,nie pierdzi i nie gasnie a w dodatku dopiero teraz widze jaki byl zamolony wczesniej. Jeszcze interesuje mnie jedna sprawa a mianowice jak moge ustawic jakosc mieszanki paliwa i na czym tzn stosunek paliwa do powietrza

POZDRAWIAM :)
Bogiii87
Berbeć

Postprzez TunaFish » 20 sie 2011, o 20:05

a jaki koszt tego czujnika? :D Ile Cię to wyniosło? Bo mi faluje delikatnie na niskich obrotach i mnie to drażni...
TunaFish
Badacz tematu

Postprzez Pawełgolfgreen » 23 sie 2011, o 20:13

Ile płaciłeś za podłączenie golfa pod komputer na stacji diagnostycznej???
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Postprzez sitek699 » 24 sie 2011, o 09:11

mowia ze lepiej tez od razu caly aparat wymienic prawda to ? uzywka ori mniejwiecej 50 zl wlasnie dzis chyba podmienie od kumpla i zobacze czy u mnie to siedzi
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez Bogiii87 » 24 sie 2011, o 12:38

za wpiecie do kompa zaplacilem 30zl wiec luzno :D za czujnik halla juz 190zl ale warto bylo.Przewaznie tak ci pewnie beda doradzac zeby wymienic caly aparat ale to pewnie dlatego ze nikomu sie nie chce szukac krok po kroku gdzie lezy problem - jedyne rozwiazanie jesli nie chcesz wyrzucic na to za duzo kasy to sprawdzac wszystko metoda prob i bledow
POZDRO ;)
Bogiii87
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe