Nierowna praca silnika AAM

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez daro4 » 20 kwi 2011, o 08:41

Witam!
Jestem posiadaczem VW Golf III 1.8 benzyna 75KM, rok 1997, przebieg 107 tyś. km. Od pewnego czasu silnik pracuje na wolnych obrotach nierówno, tzn jest to na tyle male ze obrotomierz "nie widzi tych nierównych obr.". Problem pojawia się wyłącznie na zagrzanym silniku (gdy temp. wskoczy na 90 st. i po przejechaniu powiedzmy 2km), na zimnym silniku praca bdb. Nierówna praca przejawia się drżeniem silnika co wprawia w drgania pojazd i mnie:). Slychać z tłumika "przebieranie". Problem nie jest na tyle duży by oddawać pojazd do mechanika. Zauważyłem też ze od tego czasu w odbiorniku radiowym na zakresie UKF są zakłocenia w postaci "cykania" które narasta wraz z dodawaniem pedału gazu, i rowniez pojawiaja sie tylko na zagrzanym silniku, na zimnym brak ich (być może przebica prądowe nie mają nic wspolnego) Zostało wymienione:
- świece zapłonowe,
- kable wysokiego napięcia.
Pozatym silnik pracuje dobrze, nie ma problemów z odpalaniem, mocą, przyspieszaniem itp. Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny:)
daro4
Berbeć

Postprzez arek ryba » 20 kwi 2011, o 12:08

mam taki sam problem.
w linku poniże (ostatni post) napisałem co powiedzialmi mechanik.poczytaj.
jak byś problem rozwiązał to pisz! ;-)
http://www.golf3.pl/topics36/gasnie-na- ... t31059.htm
arek ryba
Members

Postprzez pitt47 » 24 kwi 2011, o 08:52

I ja się podepnę. Mam również identyczny problem. Nie wiem co to może być gdyż wszystko już sprawdziłem. Na razie wskazania są na kable WN lub świece. Mam zamiar je wymienić na dniach i zobaczymy co wtedy. Pozdrawiam.
pitt47
Czytacz

Postprzez arek ryba » 24 kwi 2011, o 20:28

pitt47 napisał(a):Na razie wskazania są na kable WN lub świece. Mam zamiar je wymienić na dniach i zobaczymy co wtedy

ja jestem po wymianie i nic nie pomogło :wstyd:
arek ryba
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe