nierówna praca silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

nierówna praca silnika

Postprzez iracz » 7 lis 2008, o 15:15

już nie ważne
skasujcie ten post!!!
Ostatnio edytowano 17 lip 2009, o 19:30 przez iracz, łącznie edytowano 1 raz
iracz

nierówna praca silnika

Postprzez JETI MK3 » 14 lis 2008, o 13:24

Witam. Kiedyś miałem problem z obrotami takie, że na luzie wskakiwały na 2-3tyś obrotów, na komputerze pokazywało brak błędów. jeździłem od mechanika do mechanika, od elektryka do elektryka i nikt nie umiał konkretnie pomóc, snuli tylko domysły i to wszystko. Znalazłem jednak jednego mechaniora który się z tym uporał. Wymienił czujnik przepływomierza przepustnicy, czy coś w tym stylu. Tylko że teraz obroty na zimnym silniku ( dopóki nie osiągnie 70 stopni ) są bardzo niskie- 400-500 obr. Także jeżeli na krzyżówce nie przytrzymam mu gazu to trzęsie całą budą w cholerę. albo gaśnie. Tamten mechanik powiedział mi jak odbierałem golfiaka że trzeba by było wymienić całą przepustnicę i silnik krokowy. Póki co jeździłem tak, ale zbliża się zima i trzeba coś z tym zrobić bo na mrozie to ciężko będzie się jeździć. Jak coś w tym temacie ruszę to napiszę. Do usłyszenia.
JETI MK3
Berbeć

Postprzez KristoF » 14 lis 2008, o 21:42

iracz, wyczyśc przepustnicę i problem zniknie.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez iracz » 28 lis 2008, o 20:45

witam:)
dzisiaj odkręciłem całkiem przepustnice i pożądnie ją przeczyściłem, do przepustnicy z boku jest przykręcona osłona i to jest ten niby silnik krokowy, jest na stałe przymocowany...zdjąłem osłone ale w środku wygląda jak nowy...zero zanieczyszczeń i czegokolwiek .
Obrazek
Obrazek
przeczyściłem też uszczelke pod przepustnicą i przykręciłem wszystko na swoje miejsce.
po takim zabiegu trzeba zrobić adaptacje poprzez podłączenie pod VAG lub jak tez niektórzy piszą inny sposób i jak ja zrobiłem:
odpalić silnik żeby chodził na biegu jałowym az osiągnie 90 stopni i wentylator sie włączy(ja czekałem z dobrą godzinę). przez ten czas obroty miały na początku 1100 i stopniowo sie obniżały o jakieś 100 na 5 min a jak zeszły poniżej 800 to zaczęły lekko falować. spadają do 500 i wracają. Próbuje zgasnąć ale nie gaśnie:) więc jakiś postęp...z czasem sie okaże na ile to pomogło...
Ostatnio edytowano 30 lis 2008, o 14:19 przez iracz, łącznie edytowano 1 raz
iracz

Postprzez SotoM » 29 lis 2008, o 08:57

sprawdź sonde lambde jakie ma napiecie na rozgrzanymsilniku.lub tez moze łapać lewe powietrze na uszczelce kolektora ssącego z głowicą silnika. odpal motor i pryskaj po całej długości kolektora na łączeniu z głowicą. jak bedzie jakaś reakcja w pracy silnika to wiadomo ze uszczelka do wymiany...
Mój były SotoMoVWóz