nierówna praca silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

nierówna praca silnika

Postprzez pemo » 19 lis 2007, o 17:43

Rano po odpaleniu na benzynie silnik pare sekund pracuje równo a póżniej zaczyna się dusić, pracuje tak jakby na trzech garach. Na gazie wszystko jest ok. Sondę lambda już wymieniłem i nić nie pomogło. Może to wina jakiegoś czujnika? Porszę o pomoć
pemo
Berbeć

nierówna praca silnika

Postprzez damax2000 » 28 gru 2007, o 15:23

Czesc, mam podobny problem, ale u mnie to jest loteria, raz bardziej raz mniej, od razu po zapaleniu nic nie stwierdzisz bo silnik pracuje na ssaniu, takie rzeczy sie bada na rozgrzanym. Malo tego, u mnie tak jakby cykle pracy wypadaly, cos w stylu jakbym szedl po chodniku i co ktorys krok sie potykal, praca silnika troszke kuleje.
JEŻDŻE GOLFEM, NOSZE NA SOBIE GOLF, GRAM W GOLFA, JESTEM CAŁY JAK GOLF
damax2000
Czytacz

Postprzez Imper » 28 gru 2007, o 23:30

to moze byc wina swiec, przewodow, sondy halla, byc moze cewki... powiem wam ze tutaj musicie isc do dobrego elektryka zeby nie wywalac pieniedzy w bloto bo kazdy z mechanikow postwai swoja diagnoze a tak zbadaja caly samochod jest takie jedno badanie ktore bada aparat zaplonowy itp nie poamietam jak sie anzywa ale mysle ze w awszym wypadku pozostaje tylko to isc lepiej wydac te 40 zl wiecej niz byc 500zl w plecy przynajmniej chyba ze ktorys z mechanikow dobrze strzeli... tak to jzu ejst ze robia ludziom metlik w glowie;/
Imper
Members

Postprzez bemo24 » 29 gru 2007, o 12:40

ImperfectCell, dobrze mowi jak mam walnieta pompe wodną i bylem u mechanika jednego to mi powiedzal ze popma olejowa i dodal ze trzeba bylo by szukac usterki a co za tym idzie wiekszy wydatek to ja sobie podxiekowalem u tego pana i skierowalem sie do innego i diagnoza bylo trafna odrazu powiedzial pompa wodna.wiec oplaca sie poszukac dobrego mechanika i torche kasy w kieszeni zostawic 8-)
bemo24

Postprzez dziabi3 » 29 gru 2007, o 16:34

mam cos takiego samego i ja stawiam na przewody i swiece a nawet kopułke

tylko u mnie wystepuje to w wilgotna pogode przez krutki czas pare sekund

narazie nic z tym nie robie ale nie musze isc z tym do mechanika bo sam to stwierdziłem bo jestem elektronikiem a co jeszcze to nawet niewiem ile lat mają te kable i swiece bo auto zagraniczne
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez Imper » 29 gru 2007, o 19:44

no tak ale jesli bedziemy tak stawiac wszyscy i wymieniac to mozemy wymienic w koncu caly silnik. w ten sposob kazdy z nas moze byc mechanikiem... nie da sie ukryc wielu mechanikow to po prostu zwykle lachy ktore znaja problemy tylko z teorii a jesli chodzi o praktyczne zastosowanie wiedzy to juz gorzej zaczyna sie ruletka i gdybanie... jak juz wczesniej mowilem lepiej idz do dobrego zakladu z diagnostyka i zbadaj woz bo z elektryka tak to juz jest ze od jednego gowienka zaczyna sie wysztko pieprzyc az w koncu samochod stanie i go nie bedziesz mogl uruchomic a kazdy z nas wie ze lawety nie sa zbyt tanie:P takie objawy mozna porownac do nowotworow w oragznizmie czlowieka ktory moze wiele lat z tym zyc a pozniej okazuje sie ze juz jest klapa bo zaniedbalismy wiec starajmy sie unikac takich sytuacji a jednoczesnie nie panikowac wystarczy ze zadbamy o nasze auto i wezmiemy ich los w nasze rece:D
Imper
Members

Postprzez weeman » 29 gru 2007, o 19:53

kolego jeździj jeszcze dłużej na gazie a całekiem rozwalisz to auto. Mozliwe, że woda w benzynie i dlatego tak sie dzieje. Proponuję zmienić CPN ;)
weeman
Czytacz

Postprzez damax2000 » 30 gru 2007, o 22:37

zap0mniałem dodać że świece, kopułka oraz przewody są NOWE a tankuje na Schellu, czyli na nie taniej stacji :)
damax2000
Czytacz

Postprzez virus_wrona » 1 sty 2008, o 18:14

damax2000 napisał(a):zap0mniałem dodać że świece, kopułka oraz przewody są NOWE a tankuje na Schellu, czyli na nie taniej stacji :)

a cewka??
virus_wrona
Badacz tematu

Postprzez Imper » 1 sty 2008, o 18:53

cewka tez moze byc... ja wyczyscilem przepustnice i wymienilem cewke i u mnie zaczal rowno pracowac bo wczesniej to ludzie mysleli ze to chyba diesel
Imper
Members

Postprzez damax2000 » 2 sty 2008, o 19:09

U mnie to chyba problem z przepustnica tak mi sie wydaje, bo wiem ze mechaniole mi przy niej kopali :( wiec chyba najpierw sie zainteresuje przepustnica, jak nie ona to bede szukał dalej
damax2000
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe