NIESZCZĘSNA PRZEPUSTNICA - PROŚBA O PORADĘ

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Wincent1611 » 26 paź 2009, o 19:12

Witam.

Jestem właścicielem Golfa III 1.6 AEE Z 1995 roku. Od samego początku borykam się z falującymi obrotami, za które winę ponosi PRZEPUSTNICA. Próbowałem ją czyścić, adaptować, nic to nie dało. Kupiłem nowy zamiennik na allegro za 300zł i rozwiązałem problem.....na 12 000 kilometrów. Problem wrócił, pojawił się ponownie błąd VAG, informujący że nie jest możliwa adaptacja przepustnicy, a obroty znów zaczęły falować przy gorącym silniku. Kiedy jest mróz sytuacja jest inna - samochód gaśnie bez nogi na gazie dopóki się trochę nie zagrzeje...a mrozy już niedługo.

Proszę WAS FORUMOWICZE o radę. Muszę znowu kupić przepustnicę. Myślę o oryginalnej, ale nie wiem czy ma to sens. W Volkswagenie taka przepustnica kosztuje 1350 złotych, w Skodzie już tylko 850 zł. W jednym i drugim przypadku to całkiem sporo. Aczkolwiek jeśli miałbym pewność, że to rozwiąże problem raz na zawsze, to może warto zabulić. A może kupić używaną na szrocie czy kolejny zamiennik z allegro?

Co radzicie?

Proszę o pomoc.
Wincent1611
Berbeć

Postprzez rogal133 » 26 paź 2009, o 19:21

mi sie wydaje ze lepiej na szrocie tam zaplacisz max tyle co za zamiennik a pewnie dluzej polata
rogal133
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 26 paź 2009, o 19:24

moze najpierw zastanowmy sie w czym jest proble... lecje paliwko caly czas na tej samej stacji paliw ?

Ja bym zrobil tak jak pisal kolega wyzje... nic z aso tylko :d szrot albo Dział Sprzedam i kupic cos uzywanego ale ze znaczkiem VW.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Sivy » 26 paź 2009, o 19:25

Wincent1611, jak napisał rogal133, warto kupic sprawna uzywke i pewnie problem zniknie.
Mam jakas do 1.6 w garazu daj numer fabryczny sprawdze.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez Imper » 26 paź 2009, o 21:04

K@mil, a co ma jakosc paliwa do problemu z przepustnica a wlasciwie z jej sterowaniem gdzie w AEE nie ma wyodrebnionego silnika krokowego dla jasnosci dodam ze to jest silnik na wielopuktowym wtrysku wiec nie ma tam wtryskiwacza na klape przepustnicy... ja mialem ten sam problem z tym ze auto mi nie gaslo nadal tak jedze i tyle bo placic za nowa przepustnice mi sie nie usmiecha
Imper
Members

Postprzez Eero » 28 paź 2009, o 17:46

Ja w 99% przypadków części kupiłbym tylko używaną albo nową w ASO.
Eero
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe