Niskie ciśnienie paliwa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Niskie ciśnienie paliwa

Postprzez WNSCHOLES » 23 cze 2013, o 11:07

Witam.
Jakiś czas temu mój golf złapał falowanie obrotów na benzynie (w końcu gasł) a na gazie za niskie obroty.

Znajomy mechanik zmierzył ciśnienie. W silniku 1,6 ABU 75km pompa dawała 1 bar ciśnienia.
A z tego co wiem minimum z minimów powinno być 1,5 bara. Przy dodawaniu gazu ciśnienie nie reagowało.
Pompę słychać po przekręceniu kluczyka.

Czy możliwe że jest walnięta?

PS.: Dodam, że filtr paliwa wymieniany był na zimę. I jakiś czas temu zrobiłem parę setek kilometrów z za niskim stanem paliwa (mam zepsuty pływak), i gdy wlałem w końcu do zbiornika paliwko pompa zaczęła głośniej "huczeć". Czy zatarła się i nie daje takiego ciśnienia?

Pozdro
WNSCHOLES
Czytacz

Niskie ciśnienie paliwa

Postprzez prezesik » 23 cze 2013, o 13:48

Jak jeździłeś "na oparach" to filtr paliwa szybko się zapcha mimo niedawnej wymiany. Pompa paliwa też może być u kresu swojej żywotności.
prezesik
Members

Postprzez WNSCHOLES » 23 cze 2013, o 15:39

A czy jest możliwe, że pompa straciła na mocy przez to?
Tylko ona odpowiada za ciśnienie dochodzące do silnika?
Czy tak małe ciśnienie i wogóle się nie zmieniające jest możliwe?

Jutro zabiorę się za wymianę pompy, jak to nie pomoże to wymienię też filtr paliwka.
WNSCHOLES
Czytacz

Postprzez prezesik » 23 cze 2013, o 22:39

Jak pompa będzie chodzić "na sucho" to szybciej się zagrzeje i zatrze. Pompa robi ciśnienie dla układu paliwowego, przy wtrysku jest jeszcze regulator ciśnienia paliwa.
U siebie też miałem zapchany filtr paliwa, silnik na PB miał "dziury" podczas przyspieszania. Wymieniłem filtr na nowy od peugeota 206 1.1l, puszka filtra od peugeota jest mniejsza i po wymianie filtra jest lepiej, ale i tak są niewielkie wahnia mocy. Teraz wymienię filtr paliwa na dedykowany do golfa 3, bo jednak ten od peugeota jest mniejszy i ma mniejszą przepustowość.
prezesik
Members

Postprzez WNSCHOLES » 24 cze 2013, o 00:37

Hej.
Jak możesz zajrzyj na pw :)
Pozdrawiam :)
WNSCHOLES
Czytacz

Postprzez pablomed » 27 cze 2013, o 23:01

WNSCHOLES, ciśnienie masz przecież prawidłowe nie zależy od dodawania gazu, zależy jeszcze dokładnie w którym miejscu podłączył mechanik manometr. Jeśli na wężu dopływowym używając dodatkowego trójnika to masz ok.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe