"Nowe" auto nowy problem ! prosze o pomoc !

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Bartek007 » 16 wrz 2008, o 13:05

Witam jestem nowym nabywca golfa 3 z 93 pojemnojsc 1.6 kupiłem go w tą niedziele no i juz mam problem niestety ;/ mianowicie:

auto szarpie tak jak by sie dławi przy normalnej jezdzie wydaje mi sie ze ma nawet mniej mocy, byłem u mechanika i mowi ze to zapłn ze trzeba go nastawic dobrze.

jest to moje pierwsze auto i chce zeby dobrze jezdziło klekocze mi skrzynia biegow mam nadzieje ze do jakas pierdola, reczny łapie przy samej górze ( zle ) .

- chce wymienic wiekszość rzeczy zeby te auto jezdziło jak sie nalezy.
np. pasek rozrzadu, filtr powietrza, olej , przewody do swiec , to jest to co ja wiem a co byście mi doradzili co mam wymienic jeszcze do tych usterek.
pozdrawiam.
Napisze jak wymienie podane wyzej rzeczy co sie zmieniło w prowadzeniu auta . :roll:
Bartek007
Berbeć

Re: "Nowe" auto nowy problem ! prosze o pomoc

Postprzez klanhker » 16 wrz 2008, o 13:37

Bartek007 napisał(a):...np. pasek rozrzadu, filtr powietrza, olej , przewody do swiec , to jest to co ja wiem a co byście mi doradzili co mam wymienic jeszcze do tych usterek :roll:

...to to kolego obowiazkowo musisz wymienic a co do chamulca recznego to u mnie tez tak lapal przy samej gorze- wymienilem cylinderki, szczeki linka naciagnieta i co i tak musze dosyc wysoko go zaciagac, ale trzyma bardzo dobrze :) a co do mocy jakies 70% mk3 nie ma tyle konic co w dowodzie :) te auta sa niestety stare i z wiekiem traca troche na mocy :mrgreen: wracajac do wymian czesci to ja po kupnie auta jeszcze bym odrazu wymienil zawieszenie :-D
klanhker
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 16 wrz 2008, o 17:26

zawieszenie niekoniecznie od razu, najlepiej sprawdzić na stacji diagnostycznej stan silentblocków i amortyzatorów a dopiero później podjąc decyzję o wymianie.
Po zakupie samochodu obowiązkowo należy wymienić olej i napęd rozrządu oraz filtr powietrza i paliwa!
.Prawdopodobnie przyczyną problemu z brakiem mocy są stare wypalone świece.Proponuję więc wymienić poszczególne elementy układu zapłonowego:świece, przewody zapłonowe, kopułke rozdzielacza i palec.Po wymianie tych części silnik odżyje(stwierdziłem z doświadczenia).
Może napisz jaki masz przebieg...
KristoF
Members

Postprzez Bartek007 » 17 wrz 2008, o 08:56

Przebieg to 184 tyś. pewnie krecony chociaz kto wie - nie wnikam, a z tego co wiem jesli juz ruszac rozrzad to trzeba wymienic pasek rozrzadu + rolke _ pompe
a jak najbardziej swiece i kable noo jest troche roboty i kasy ;/ ;]
dzis juz auto siedzi w warsztacie nie wiem na dzień moze dwa ,,, zobaczymy czy bedzie jakas poprawa jazdy po tym, teraz mechanik ustawia mi zapłon i małe poprawki jak zdobede jakies pieniadze odrazu zabieram sie za rozrzad.
Bartek007
Berbeć

Postprzez semi14 » 17 wrz 2008, o 09:30

Co do skrzyni może być wybierak wyrobiony (koszt nowego 35 zł) u mnie tak było i nawet wsteczny czasem nie chciał wskakiwać kupiłem nowe, wymieniłem i gara, Co do szarpania to mogą być kable wysokiego napięcia no ale jak to sie zmienia to już zregóły wszystko (świece , kopułke i palec)
semi14
Czytacz

Postprzez Bartek007 » 17 wrz 2008, o 10:19

no i musze tak zrobić wymienie jak narazie,PASEK ROZRZADU + ROLKA- KOMPLET,POMPA ROZRZADU i KABLE WYSOKIEGO NAPIĘCIA, kopułę i palec,,, uhhh ale bedzie roboty :-o

:roll:
Bartek007
Berbeć

Postprzez Zaba2 » 19 wrz 2008, o 07:00

A ja bym powiedzial ze pompa paliwa i odrazu niech Ci przewody paliwowe sprawdza ;-)
Zaba2
Czytacz

Postprzez krzys2711 » 19 wrz 2008, o 07:12

a ja wymienilaem w swoim 1,8 aam swiece na ngk, kopulke, palec, kable WN, filtr paliwa, sprawdzalem popmpe paliwowa czy smok jest czysty i dalej szarpie ale tylko podczas jazdy bo na wolnych obrotach chodzi pieknie. Efekt szrpania u mnie jest dziwny jadac na kazdym biegu ze stala predkoscia i chcac dodac lekko gazu auto zaczyna szarpac jakby paliwa niedostawal, ale wciskajac gaz do dechy idzie juz normalnie nie szarpie. JUz sam nie wiem co to moze byc
krzys2711
Berbeć

Postprzez Bartek007 » 19 wrz 2008, o 09:00

no i LIPA nic nie dało pobyt u mechanika nawet jeszcze gorzej ;/ dzis miałem takie 3 sytuacje jak jechalem do pracy, zgasł mi przed radem, i na swiatłach gdy wrzuciłem na luzz jeszcze jadac i oceniajac sytuacje zeby nie wrzucic na 2 czy 1 i ruszyć i jechałem a on sobie ( nie działał ) a jak go odpalam no to jest big problem musze go gazowac ze hoho na luzie sam nie pochodzi nie ma szans ;/ moze to przewody WN. juz sam nie wiem
miałem ustawiany zapłon i wymieniłem swiece na nowki . paliwo tankuje na stat oil wiec chyba nie takie zle,
juz nie wiem co to moze być ;/
Bartek007
Berbeć

Postprzez pablomed » 19 wrz 2008, o 17:49

Bartek007, spokjnie, wszystko jest do zrobienia. Trochę się dziwię że kupiłeś auto z tyloma usterkami, ale trudno. Natomiast jak poczytałeś porady - każdy radzi co innego. Póki co pojechałeś do marnego mechanika.
Przyjmij jakąś kolejność działania.
Najpierw silnik. Trzeba go odrobinkę zdiagnozować. Mechanik musi pomierzyć ciśnienie sprężania. Jeśli nie będzie złe, to wymień mu pasek i pompę wody, olej kable i świece, kopułkę z palcem oraz ustaw zapłon - na pewno nie u tego mechanika co już byłeś. Następnie wymień filtr benzyny. Potem trzeba ustalić czy zepsuty jest zespół wtryskowy (od 100 zeta na allegro czy szrocie za całość) czy pompa (80 zeta).
Potem zajmiesz się skrzynią biegów - tu już koszty bardzo różne, zależy co się zepsuło. Od kilkunastu złotych za plastyczki przy wybierakach po 600-800 za sprawną używkę.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe