nowy golf i kilka pytan

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

nowy golf i kilka pytan

Postprzez gasch » 23 cze 2008, o 15:08

witam,
kupilem "nowiutkiego" golfa mk3 z 95r wersja GTI 8v 115hp.
i mam kilka pytan jak to upierdliwy nowicjusz:
1. na plastikowym podszybiu mam kompletnie sparciala uszczelke dotykajaca szyby, co z tym zrobic i jak jest to grozne (gdzie mi tam ta woda leci)?
2. podczas jazdy jest w miare cicho ale slysze szum (podobny do niedomknietej szyby w drzwiach ale to nei to) z okolic lewego slupka (dokaldnei srodka tego slupka) miedzy szyba przednia a boczna kierowcy. Co to moze byc - wiem ze szyba w aucie byla wymieniana w 97r (tak jest w papierach i szyba rocznik 97). Moze cos zle wkleili albo gdzies jest szpara?
3. Mam zalozona jakas smieszna koncowe wydechu (aluminiowa szeroka przyspawana do oryginalnego podwojnego wydechu). W aucie przy okolo 100 jak na 5 biegu puszcze gaz i obroty schodza ponizej 3000 slychac wyrazne wkurzajace basy dosyc glosne. Czy tak juz to autko ma czy moze ta koncuweczka mi to robi albo moze ktos wywalil kataliztor albo co?

Pozdrawiam i licze na pomoc
Golf 3 95r GTI 115HP 2E
www.opensite.pl
gasch
Berbeć

nowy golf i kilka pytan

Postprzez mat » 23 cze 2008, o 19:55

ad. 2. szumy w golfie norma, przynajmniej takmi sie wydaje, bo jezdzilem kilkoma i zawsze wialo.

ad. 3. basy i inne fazy dzwiekowe spowodowane sa najprawdopodobniej koncowka, ale moga byc rowniez skutkiem nieszczelnosci ukladu, trzeba sprawdzic tlumnik drgan itd. dla przykladu silnik u mnie 1Z z FULL przelotem chodzi o dziwo tak jak chodzil, czyli cicho i praktycznie dopoki nie zajrzy sie pod spod to nie idzie poznac ze cos bylo grzebane....
mat
Czytacz

Postprzez gasch » 23 cze 2008, o 20:11

dzieki za sugestie.
ale szum mam tylko od strony kierowcy, po prawej stronei nic nei wieje.

koncowke chyba wywale, jak wymieniali olej to sobie go od spodu obejrzalem i wszytko wyglada na oko ladnie. tzn tlumiki ani rury nie sa pordzewiale nawet z zewnatrz. ale mozliwe ze jakas dziura gdzies tam jednak jest.

pozdrawiam
Golf 3 95r GTI 115HP 2E
www.opensite.pl
gasch
Berbeć

Postprzez SotoM » 23 cze 2008, o 22:21

mat, kolegto diesel nie bedzie głosno buczał no chyba ze mu wywalisz koncowy wydech. a powiem ci ze fajnie wtedy odgłosik ma - na ale wtedy słyszysz jak turbo ci swiszczy.
Kolegogasch, jesli chodzi o jakieś świsty jakby szyba była nie domknieta to ja miałęm tak samo we wcześniejszej 2litrówce tez miałem 2E. o to podszybie nie musisz sie nic marwić woda i tak i tak bedzie ci ściekała pod podszybie - tam jest komputer ale nie martw sie o niego nic mu sie nie stanie. to podszybie mozesz sobie kupić na używkach.
co do wydechu koncówka nie bedzie ci hałasowała. mozliwe że któś robił jakieś myki z układem wydechowym. musisz pojechać na warsztat na kanał lub podnosinik i poprostu musisz spr.ukł.wydechowy.mozliwe ze któś wycioł katalizator. ale to troszke dodało mu momentu. jesli za mocno buczy i tak jak by pierdział w ten wydech to musiał bys sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu może troszke mu sie złagodzi to buczenie.
Mój były SotoMoVWóz