@@NOWY SILNIK 1.4 92r grudzien czy pasuje 1.4 94r?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez marvineczek » 5 mar 2009, o 23:38

Witam od października cieszyłem sie "jazdął golfikeim mk3 1.4, 60km, 92r grudzien

Jutro wybieram sie po nowy silnik "Bez osprzętu" ale niestesty z tego co widze na aukcji jest to silnik równiez 1.4 tylko ze z golfa 94r. I tu sie pojawia pytanie, silnik z wygladu na zdjęciu i rl wyglada identycznie, czy nie będzie tam jakis ekscrsów./>???? :?

I tu pytanie do wszystki jest to moj pierwszy "Przeszczep" na co zwaraca uwage jak pojade po nowy silnik, jest juz wyjęty z samochodu sciagnaego z nimiec , typ oczywisisce daje tam jakas gwarancje rozruchową a cały osprzet mam ze starego silnika w którym poszly "Porysowane tłoki, uszczelniacze wszystiego rodzaju itp"

Prosze o jakies porady i ewentualne dany do przeszczpów co do czego pasuje.

Pozdrawiam i z góry dziekuje
ps. po silnik wybieram siedkladnie za 17 h od czasu napisania tego posta
marvienczek

ps.... znalazłem torche danych sam ale nie wiem czy napewno jakby ktos mogl powiedziec w skrócie silniki od 92 do 95 roku sa takie same? ABD

http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm
marv
marvineczek
Berbeć

Postprzez SotoM » 6 mar 2009, o 09:48

ABD to ABD osprzęt powinien bez problemu pasować... jak pojedziesz po silnik to weź ze soba klucz 19mm i 17mm ale wielokatne - wiesz o co mi chodzi?? dąże do tego abyś mógł sprawdzić czy wał sie obraca , jak sie obraca no i ja swiece są wkrecone to czy sa mocne opory - świadczy to o dobrej szczelności cylindrów w czasie sówu tłoka w GMP w etap spreżania...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez radekg819 » 8 mar 2009, o 21:19

prawdopodobnie silniki te sa takie same!!!nowsze wydania silnika ABD posiadały inny filtr powietrza!!!!mianowicie 92r. miał okrągły a 94 moze mieć prostokątny!!!udanego zakupu :super: :super:
radekg819
Berbeć

Postprzez KristoF » 8 mar 2009, o 22:44

silnik ABD nie przechodził aż takich istotnych modyfikacji...zmienili tylko obudowe filtra powietrza i pod koniec pokrywe głowicy na aluminiową, pozatym nic sie nie zmieniło.Dopiero AEX był inny, miał inne tłoki i wałek rozrządu(inne fazy rozrządu) i wielopunktowy wtrysk.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez K@mil » 8 mar 2009, o 23:41

krissmysticblau, ma racje dopiero silniczki AEX byly inne od reszty. :wstyd:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Imper » 9 mar 2009, o 00:04

ABD to ABD i nie ma chu... zeby nie posowal a puszka od filtra to zaden problem
Imper
Members

Postprzez marvineczek » 12 mar 2009, o 19:30

No i Panowie pojawił sie problem.....dokladnie przypomne miałem wersje silnika 1.4 ......60km 92r ..... po kupnie sielnika dokladnie tego.....
http://www.allegro.pl/item563188797_sil ... f_iii.html
Moj znajomy pechanik stwierdził ze Koło zamachowe od starego silnika jest dwa razy mniejsze, boimy sie ze sprzęgło przez to nie bedzie pasowac, po drugie kolektor wydechowy cos tez mu nie trybi mówi ze nie pasuje do konca. TAk to wogle wszystko pasuje ale jest ryzyko ze jak przełozymy cos będzie nie tak.....Co myslicie....;-[

[ Dodano: 2009-03-12, 19:30 ]
Czy jesli włozymy o połowe mniejsze koło zamachowe od mojego starego silnika....czy golfik wogle bedzie mial siłe ruszyc z miejsca.....bez wbijania go na 4-5tys obrotów ;/
marv
marvineczek
Berbeć

Postprzez KristoF » 13 mar 2009, o 16:31

koło nie moze byc mniejsze bo sprzegło sie nie zmieniało, a kolektor pasuje nawet z golfa II 1.3(i wartburga 1,3 :lol: )wiem bo sam szukałem kiedys kolektora.Cos cie kreci tan mechanik
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe