odgłosy zaworów

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

odgłosy zaworów

Postprzez pogo84 » 15 mar 2009, o 22:45

witam

kto mi odpowie czym to jest spowodowane odgłos zaworów a mianowicie chodzi mi o to,że raz w dniu słuchać stuki bardzo głośno a raz jest na prawdę cicho nie ma znaczenia w tych dwóch przypadkach czy z rana czy po rozgrzanym silniku.
pogo84
Badacz tematu

odgłosy zaworów

Postprzez Cysiu_NS » 15 mar 2009, o 23:47

pewnie kolego szklanki sie koncza widze ze masz silnik 1.6 a w tych silnikach popychacze zaworow padaja strasznie, oczywiscie moze byc inny powod ale na 90% to to, a czemu raz glosniej a raz ciszej moze zalezy od tego jak podczas rozruchu dostanie olej. ciezko powiedziec jesli chodzi o wnetrze silnika pasowalo by ogladnac pomierzyc cisnienie sprawdzic olej ew wtedy rozebrac silnik takto takie gdybanie.
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez pogo84 » 16 mar 2009, o 09:02

no ja wiem ze to popychacze ale czemu raz głośniej sie w dzień zachowują a razw ogole ich nie słychac, jak by były bardzo już zurzyte to by caly czas waliły a tak to nie zawsze
pogo84
Badacz tematu

Postprzez Jacol » 16 mar 2009, o 16:34

Normalnym objawem jest stukajacy jak diesel silnik, ktory jest zimny. Tak piszy w instrukcji, bo zanim olej dotrze do popychaczy i osiagnie temperature to mija troche czasu. Jesli stukot ustaje na zagrzanym silniku to wszystko jest ok. Gorzej jak stuka caly czas.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 16 mar 2009, o 16:58

Kolega Jacol, bardzo dobrze...
czasem jak golfik postoi dluzej na parkingu, w garazu, albo np. stoi pod gorke i sie go odpali, to mozna uslyszec stukanie... stukaja zaworyy ktore same sie ustawiają (automatyczne)... takie stukanie czesto wystepuje tez po zmianie oleju... postuka postuka i przestanie :) :mrgreen:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pogo84 » 16 mar 2009, o 17:08

ale nie o to mi chodzi , napisalem że jak na przykład wczoraj caly dzien jezdzialem to stukanie bylo bardzo głosne na silniku zimnym jak i rozgrzanym po dlugiej trasie a np. dzis jezdze caly dzien i nie slychac takich glosnych stuków nawet przy odplania jak i na rozgrzanym silniku i moje pytanie brzmi od czego to zalezy ze raz jest dobrze a raz źle
pogo84
Badacz tematu

Postprzez Jacol » 16 mar 2009, o 20:34

Problem moze zniknac, jak zalejesz olejem mineralnym, ale generalnie jesli stuka nawet w trasie to powinienes zaczac sie martwic.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

Postprzez kermid » 16 mar 2009, o 21:04

Sprawdz poziom oleju może masz za mało.Ja tak miałem u siebie zalałem wiekszą ilość i było git żadnych stuków póków itp.Jak to nie pomoże to pewnie popychacze,tu masz fotke jak je sprawdzić Obrazek
kermid
Badacz tematu

Postprzez fojermon » 17 mar 2009, o 20:51

Witam... Mam ten sam problem... Silnik 14 AEX... Zaworki klepia i na zimnym i na cieplym silniku... Tyle tylko ze wiem czemu tak jest jak jest. Niestety w miom przypadku Poprzedni wlasciciel zaniedbal olej i teraz w calym silniku tam gdzie powinien swobodnie przeplywac olej wszystko jest zawalone doslownie syfem podobnym do oleju wymieszanego z blotem... Pytanie jest nastepujace... Wymiana zaworkow (kieliszkow) to moze i niejest droga inwestycja ale czy warto wymieniac skoro caly ten syf zostaje w kanalach. mam dwie opcje... Rozebrac caly silnik i porzadne go wyczyscic... lub wymienic zaworki nieczyszczac niczego... co doradzacie ?? pozdroo...
Endrju...
fojermon
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 17 mar 2009, o 22:55

zaworki + popychacze oczywiscie + plan glowicy i bedzie spokoj do tego dobry olej najlepiej nie mineralny powodujacy zatory klepia bo sie koncza popychacza a to ze klepia raz glosniej a raz ciszej zaleznosc jak im olej podejdzie na poczatku rozruchu jest znakiem ze trzeba cos zrobic w tym kierunku zanim sie szklanka calkiem rozleci...
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez mani51 » 18 mar 2009, o 09:53

Cysiu_NS napisał(a):zaworki + popychacze oczywiscie + plan glowicy

a po co plan głowicy jak popychacze zmienia się bez ściągania głowicy, wystarczy zdjąć pokrywą wałka, wałek i już szklanki są na wierzchu

są środki do płukania silnika tzn spuszczasz stary olej, lejesz ten środek odpalasz silnik, po chwili gasisz, spuszczasz i lejesz nowy olej. Tylko że zawsze jest ryzyko rozszczelnienia silnika...ja w takim wypadku zalał bym minerałem i przez dwa razy zmienił go np po 3-4 tys a nie po 10 tys. zawsze to trochę wypłuka syfu. Lepszy by był półsyntetyk ale też może się silnik rozszczelnić i straci ciśnienie oleju
mani51
Members

Postprzez darkmen21 » 19 mar 2009, o 10:11

Panowie, mam silnik AAM 1.8 i mam podobnie jak kolega raz sobie stuka głosniej a raz nic nie slychac,czy droga jest tego naprawa??
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe