Odpala ale ?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Odpala ale ?

Postprzez Mser » 24 mar 2009, o 21:51

Witam

Mam dziwny problem przy odpalaniu samochodu najczęściej po dłuższym postoju jak przekręcam kluczyk rozrusznik kreci i słyszę ze silnik również zaczyna kręcić i puszczam kluczyk a silnik tak jak by momentalnie siadał na obrotach dosłownie ułamek sekundy z 1000- do 200 i albo znowu wróci na obroty z aż całym silnikiem zatelepie :) tak jak by nagle iskra się pojawiła albo by dostał paliwa albo zgaśnie za drugą próba z reguły tego problemu już nie ma jak i również na ciepłym silniku problem się nie pojawia.
Wie może ktoś co może być tego przyczyną???
Może pompa paliwa ?? bo tak jak by po dłuższym postoju paliwo sie cofało i przy pierwszym odpalaniu go zabrakło :)
Może coś z rozrusznikiem ?? Bo w sumie jak kluczyk przekręce to silnik pracuje z ciekawości go sekundke dłużej przytrzymałem i normalnie pracował a jak puszczam kluczyk momentalnie siadaja obroty tak jak by silnik nie był zgrany z rozrusznikiem :) ustaweinie zapłonu ?? tylko ze ten problem wystepuje z regóły rano po dłuższym postoju a pozniej znika

wyprzedzając odpowiedzi świece kable nowe :)
Mser
Berbeć

Odpala ale ?

Postprzez mariomc » 24 mar 2009, o 22:05

teoretycznie prozaiczne ale filtr paliwa dawno wymieniales?
mariomc
Czytacz

Postprzez Mser » 24 mar 2009, o 22:11

jakies 4 miesiące temu a niedużo jezdże także sie raczej nie zabrudził :D:D:D
Mser
Berbeć

Postprzez rumbo » 24 mar 2009, o 22:43

kolego mialem identyczny problem na starym silniku... dobra rada wjedz na jakis podnosnik i zobacz czy gdzies nie cieknie ci spod uszczelki pod glowica... u mnie caly plyn chlodniczy dostawal sie do bloku silnika u mnie było jeszcze to że pompka olejowa była cała zaklejona :cisza: silikonem... :-| :zdegustowany: nieumiejetnosc skladania silnika przez mechanika doporowadziła do tego ze silnik zostal zmieniony :cry: a jeszcze pytanie podczas jazdy nie słyszysz klepotania w silniku tak jakby zawory? i jak palec wyglada bo on tez moze byc przyczyna lub kopulka
dupowóz VW GOLF III, tatowoz Opel Vectra B
Mój Golfik -->http://www.golf3.pl/topics2/rumbo-moj-golf-18-gl-vt12505.htm
NOWE FOTKI strona 1 DUŻO ZDJĘĆ ostatnia aktualizacja zdjęć 7.08.2009
rumbo
Czytacz

Postprzez Mser » 24 mar 2009, o 23:06

W sumie oleju mu musze troche dolewac ale silnik ma tez swoje najechane to raczej mnie nie dziwi:) zas płynu chłodniczego mi nie ubywa :) ale jutro zobacze jak od spodu sie prezentuje

A palec i kopułka faktycznie kwalifikuja sie do wymiany :)
Mser
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe