Witam
Zauważyłem ze mój golfik zaczął troszkę więcej palić. Wymieniłem w nim filtr powietrza, kopułkę rozdzielacza, palec rozdzielcza, przewody wysokiego napięcia oraz świece zapłonowe. Przy zmianie świec zauważyłem ze te stare są czarne. Przejechałem kilka km na tych nowych i po sprawdzeniu te nowe też były czarne. Wyczytałem ze powód czarnych świec to zbyt bogata mieszanka paliwowo-powietrzna.
Po weekendzie podłącze go pod komputer bo mam kabel diagnostyczny.
Czy ktoś wie co jest nie tak?
PS. Mój golf odkąd pamiętam to żeby go odpalić na zimnym to musi zakręcić z 2-3 razy, na ciepłym pali od razu.
[ Dodano: 2011-11-19, 11:05 ]
Pomoże ktoś
[ Dodano: 2011-11-20, 16:00 ]
Podłączyłem pod komputer i się okazało, że nie ma żadnych błędów.. obstawiałem, że poszła sonda lambda.. ale sprawdziłem też bloki pomiarowe i napięcie na sondzie się zmienia.. nie mam pomysłu co to może być. Pomóżcie
[ Dodano: 2011-11-21, 16:13 ]
Dzisiaj sprawdzałem wszystkie czujniki i się okazało że prawdopodobnie poszedł czujnik temperatury powietrza dolotowego, ponieważ jego rezystancja była ponad 2 MOhm. Czy przez to mój golf dostaje za bogatą w paliwo mieszankę
[ Dodano: 2011-11-23, 19:31 ]
Dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury powietrza zasysanego.. ale zrobiłem to tak, kupiłem w sklepie elektronicznym termistor NTC o wartości 2.2 kOhm przy 20 stopniach i podmieniłem w miejsce starego czujnika. Zobaczę jak się teraz będzie auto zachowywało.