opis silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

opis silnika

Postprzez Kamillios4 » 16 sty 2009, o 19:54

siemanko wszystkim!!!mam prośbę,a mianowicie,czy ktoś mógłby mi opisać silnik benzynka 1.4 ABD,jaki jest,i ogólnie(właściciele tych silników pochwalcie się ;-)
Kamillios4
Berbeć

opis silnika

Postprzez Dam88 » 16 sty 2009, o 19:58

silniczek prosty jak konstrukcja cepa...nie ma sie co zepsuc w nim poprostu :) przez rok u mnie padl tylko termostat, uszczelka pod glowica, czujnik oleju i uszczeleczka na walku rozrzadu...jak na 15letnie autko to calkiem dobry wynik......co do mocy silnika to sprawa kontrowersyjna....na moje wystarczajaca ma moc ten silniczek do jazdy na codzien...ale jak chcesz wyprzedzic lub poszalec to ciezko bywa :)
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier -> Bezcenne :)

>>mk3 abd by Dam88 <<
Dam88
VIP

Postprzez Kamillios4 » 16 sty 2009, o 20:04

hehe co do wyprzedzania to się zgodzę,słyszałem,że te silniki bez żadnej elektroniki są nie do zaj.bania i chyba mają racje:-D pozdrawiam!!!
Kamillios4
Berbeć

Postprzez Tomuś » 16 sty 2009, o 20:54

HEJ ja mam 1.4 :-P i odpukać wrzystko :ok: OK wimieniłe tylko termo, silnik ładnie pracuje i nie narzekam mam tylko mały problem z tłucząca się łapą alternatora ale po dokręceniu śrub jest cicho. Racja że 60 KM to nie dużo ale daje rade i mam przyjemność z jazdy. Podoba mi śię że gabaryty naszego motorka są małe więc dostęp do podzespołów jest łatwy
Jechałe mim narazie 160km/h a fabryka daje 157 bodajrze a z górki pujdzie jeszcze więcej :lol: jest spox. Pozdro
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 16 sty 2009, o 23:58

ja też mam 1,4 ABD.
Silnik ten jest na jednopunktowym wtrysku benzyny sterowany elektronicznie.Moc aż 60KM, przebieg 270000km brak zużycia oleju, pracuje równo i jedzie 170 :lol: Co do niezawodności to oczywiście wszystko zależy jak kto dba.Miewałem problemy z odpaleniem ale winne były stare kable zapłonowe, świece i kopułka :-) Pozatym żadnych poważniejszych awarii nie było.Uszczelka pod deklem zaczęła przeciekać, czujnik ciśnienia oleju tez sie rozciekł, czujnik temperatury padł, i sonda lambda.Niewiele jak na 15 lat i taki przebieg :lol:
ten młynek jest najlepszy pomimo wszelkich swoich wad, a mój jest dodatkowo ekstremalnie cichy w porównaniu do większych oraz innych ABD czy nowszych AEX :-D
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe