Pare problemów z... silnikiem ??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez maxley » 2 sty 2008, o 21:56

Mam teraz w zimie pare problemów z moim golfikiem. Zakupiłem go w wakacje i po wymienieniu pasków, filtrów, oleju, świec i przewodów od paliwa (były zużyte) wszystko było OK (w wakacje) tj. palił z pierwszego, nie gasł, nie falowaly obroty, po prostu ideał.
Problemy pojawiają się teraz w zimie.
Od pierwszych przymrozków mam problemy z odpalaniem zimnego silnika. Czasami w garażu wystarczy porkecic dwa razy i zapali ale jak zostawiam go przed tyrką na powietrzu na 8h to pojawiają się problemy.
Kiedyś zapalał za 2 razem, innego dnia o godzinie 22 przy temp. -~7-12C zapalił za 3 razem a np. dzisiaj w Kielcach było w południe ok. -~5 i zapalałem go chyba z 10 razy !! Problem polega w tym także że czasem jak nie odpali za 1,2 lub 3 razem to podczas zapłony miga i kontrolka oleju, czasem przestaje migać a czasem migai miga i miga...
Oleju jest za dużo nalane bo na bagnecie jest poziom jest ok 5mm nad MAX.
swoją drogą to powiedzcie mi czy u Was podczas zaponu kontronka oleju pali się do momentu ,,załączenia" silnika czy gaśnie jeszcze kiedy jest ,,na zapłonie" ??
Zauważyłem że ubyło mi po 3tys. km nieco płynu w zbiorniczku od chłodnicy (około 1cm i jest już o ten 1cm poniżej MIN ale jutro już jade po płyn) a koło korka oleju pojawił się jakby niewielki wyciek a po jegu odkręceniu zauważyłem na brzegu niewielkich rozmiarów plamke o wygladzie musztardy.
Wiem że pytań jest duzo i strasznie się rozpisałem ale chciałem dobrze Wam zobrazować całą sytuacje.
maxley
Czytacz

Postprzez uli » 3 sty 2008, o 11:44

Jezeli chodzi o problemy z odpalaniem to po 1 wymieniles filtr paliwa a takze zobacz stan palca i kopułki. Co do wycieku plynu chlodzacego to np u mnie co jakis czas dolewam bo na jedny z kroccow wychodzacych z silnika na bloku zrobily sie juz wyzery i nie jest do konca szczelny.Co do duzego poziomu oleju to nie dobrze jak jast zimno on getsnieje i gorzej go odpalic. Co do plamki na korku od oleju(masz gaz)tak czasem jest ze sie pojawia wlasnie przy zimnym i wilgotnym powietrzu. Tez tak mialem ale slyszalem ze to sie tylko dzieje jak sie ma instalacje gazowa i nie trzeba sie tym zbytnio przejmowac gorzej by bylo jakbys mial wszystko w tej musztardzie. 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez maxley » 3 sty 2008, o 20:11

ThxUli za odpowiedz ale musze ją niecko skomentować.
Tak jak napisałem wyżej wymieniłem wszystkie filtry (paliwa także) a co do ,,musztardy" to nie mam instalacji gazowej.
Byłem dziś u dobrego mechanika i polecił mi zostawić samochód na noc a on rano go spróbuje odpalić i będzie szukał źródła problemu.
Powiedział że może być kilka powodów m.in.: czujnik temperatury, cewka zapłonowa, moduł, jakiś sterownik...
Mysle że nie jest najgorzej bo nie pali tylko jak jest zimny (jak postoi z 8h na mrozie) bo ciepły lub po nocy w garażu pali bezproblemowo. Gorzej by chyba było jakby nie mógł zapalic bez względu czy jest ciepły czy zimny.

[ Dodano: 2008-01-03, 19:13 ]
ThxUli za odpowiedz ale musze ją niecko skomentować.
Tak jak napisałem wyżej wymieniłem wszystkie filtry (paliwa także) a co do ,,musztardy" to nie mam instalacji gazowej.
Byłem dziś u dobrego mechanika i polecił mi zostawić samochód na noc a on rano go spróbuje odpalić i będzie szukał źródła problemu.
Powiedział że może być kilka powodów m.in.: czujnik temperatury, cewka zapłonowa, moduł, jakiś sterownik...
Mysle że nie jest najgorzej bo nie pali tylko jak jest zimny (jak postoi z 8h na mrozie) bo ciepły lub po nocy w garażu pali bezproblemowo. Gorzej by chyba było jakby nie mógł zapalic bez względu czy jest ciepły czy zimny.
maxley
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe