Parę pytań o silnik 1.8 ADZ

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez darkmen21 » 20 gru 2010, o 14:54

Mój goferek ma silniczek beznynka 1.8 ADZ, jako że planuej pewne zmiany i odświerzenie maszynki szukam pewnych rozwiązań i pomysłów.
Kwestia silnika wygląda tak, jakis czas temu(bo od pewnego momentu wogóle)piszczała mi kontrolka oleju, robiłem różne zabiegi,ale ostatecznie stanęło na oryginalnych czujnikach w podstwie filtru i wymianie pompy i panewek, ciśnienie mierzone w miejscu czujników wyszło zdaniem mechanika bardzo dobrze jak na przebieg 220tysi. piszczało przy pomiarze nawet z wykręconymi czujnikami a wkręconym manometrze.
Od wymiany(luty 2010) pompy oleju i panewek autko jeździ na mineralu(wczesniej na 10W/40)Mobila, zauważyłęm że od pobytu u mechanika w lutym przy tym zabiegu autko bierze olej, około litra na 1000, luba na 2000, wczesniej tego nie było na półsyntetyku. Płyn chłodnicy na stałym poziome, wycieków z silnika nie ma żadnych. Moc jest taka sama cały czas, nie ma wachań obrotów, odpala zawsze idealnie.

W związku z krótką historią, pytanie moje, skąd te ubytki oleju i czy warto bawić się w naprawę silnika i jaką konkretnie, czy lepiej szukać nowy silnik,a czy wogóle nic nie robić i jeździć?
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez K@mil » 20 gru 2010, o 15:26

Wiec tak pewnie myslisz ze branie oleju przez silnik to przez wymiane panewek. Ja bym odrazu to wyeliminował bo panewki nie maja nic do brania oleju...

Moim zdaniem akurat zle trafiles i Twoj golf zaczął brac olej bo ma juz slabe pierscienie albo uszczelniacze a to przypadek ze akurat po wymianie panewek i oleju tak sie stało
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez darkmen21 » 20 gru 2010, o 15:29

K@mil napisał(a):Wiec tak pewnie myslisz ze panewki branie oleju to przez panewki
no nie koniecznie, ale po zakupie przez 3 miesiące zero ubytków i nagle taki duży, przez cały czas?
darkmen21
Members

Postprzez K@mil » 20 gru 2010, o 15:35

darkmen21 napisał(a):ale po zakupie przez 3 miesiące zero ubytków i nagle taki duży, przez cały czas?

auto brane od handlarza ? mysle ze miales cos dolane do oleju (auto przygotowane na sprzedaz) albo jezdziles za mało zeby to stwierdzić.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez darkmen21 » 20 gru 2010, o 15:38

K@mil napisał(a):auto brane od handlarza ?
nie prywatna osoba, która po przywiezieniu nim jeździła nim prawie 5 lat na dojazdy do pracy-3,4 km, nawet na wakacje nim nie jezdził nad morze. Znam kolesia, bo to urzędas więc w przebieg przy zakupie 208tysi wieżę w 100%, na bank nic nie dolewał, on nawet nie wiedział co to jest rozrząd :lol:
darkmen21
Members

Postprzez K@mil » 20 gru 2010, o 15:47

darkmen21 napisał(a):na bank nic nie dolewał

to tak samo jak filmik auto od starszej babci :) przy sprzedazy auta nikomu sie nie wierzy takie moje zdanie...

Nie wiem mysle ze tak mialo byc i dlatego zaczął brac olej ... jedz na sprawdzenie kompresji ...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez darkmen21 » 20 gru 2010, o 15:55

K@mil, nie będę sie o to kłócił, bo to bez sensu, wierz w to co chcesz,whateva...
Kompresja była mierzona przez kolesia który robił mi tą pompę i panweki i powiedział, że jest"książkowa"-jak on to określił, oczywiście mierzył na rozgrzanym silniku.
darkmen21
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe