Pilna Rada na temat wymiany oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Sylver019 » 4 maja 2011, o 18:15

Mam do was pytanie wartej życia lub śmierci mojego silnika . Moje pytanie brzmi czy jest jakaś reguła w jakości oleju czy to musi być syntetyk ,pół syntetyk ,mineral. Bo miałem inne auto o podobnych parametrach silnika Tylko ze Renaul megane 1996 r 1,6 75KM . kupiłem do niej olej ale nie zdarzyłem wymienić bo sprzedałem ta meganke i kupiłem golfa 1,6 75 KM . W sklepie mi powiedzieli ze te olej jest idealny do megany prawdopodobnie jest to olej mineral bo raczej się zaliczał do tańszych... ale ten olej jest lany z beczki więc nie znam jego nazwy i po prost nie wiem czy mogę go wlać do golfa wiem ze to jest tylko 15 W 40 . więcej nie wiem .

Jak np: w golfie mam wlany olej Castrol a wleje teraz Elfa to stanie się coś z silnikiem .... czy wystąpię jakaś usterka z tego powodu ?

Dajcie mi znać bo nie długo bede wyminiał ten olej ...

Rozmawiałem z mechanikiem mówił ze nie ma regóły ze wiele razy taki robił nic się nie stało ale wole się upewnić na forum bo w sumie po to ono jest...
Sylver019
Berbeć

Postprzez trollu » 4 maja 2011, o 18:24

nic nie powinno się stać, ja jeżdżę teraz na mobilu a niedługo zmieniam na Valvoline albo Elfa
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Pro100 » 4 maja 2011, o 18:26

Oczywiście nic się nie powinno stać, ważne żeby był takich samych parametrów... Chociaż ja po swapie miałem zalany 15w40 przejechałem tysiaczka i teraz zalałem 10w40 i jeżdżę... Tak że tak na prawdę zależy w jakiej kondycji jest silnik. Ale firma raczej nie gra tu roli 15w40 to 15w40...
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Sylver019 » 5 maja 2011, o 11:02

OK dzieki mam nadzieje ze nie bedzie z tego powodu jakis zbednych problemów
Sylver019
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe