Pisk przy odpalaniu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Pisk przy odpalaniu

Postprzez Drastic » 10 maja 2009, o 12:30

Witam.

Jak odpalam swojego Golfa 3 to słychać taki pisk dochodzący z silnika. Dzieje sie to tylko podczas odpalania. Zauważylem to zaraz po zmianie oleju i filtra oleju, pierwsze odpalenie i był pisk i jest tak do dzisiaj przy odpalaniu. Poziom oleju mam ok jakby co. Ktoś ma pomysł co to może być?

Z góry dzięki za pomoc
Drastic
Berbeć

Pisk przy odpalaniu

Postprzez andzia@@ » 10 maja 2009, o 12:37

... nie wiem , czy dobrze kojarzę, ale jak dla mnie to trzeba pasek naciągnąć, bo to on tak piszczy jak ma luzy :)

[ Dodano: 2009-05-10, 12:41 ]
...poluzuj śrubę na alternatorze i naciągnij pasek, a później oczywiście śrubę dokręć, ja innego pomysłu nie mam :-)
...i love Golf...

.:: MÓJ KOCHANY KOPCIUSZEK ::.
Jeśli choć jedną dobrą myśl wniosłeś do czyjegoś umysłu,jedno dobre uczucie zaszczepiłeś w czyjeś serce,jedną chwilą szczęścia rozpromieniłeś smutne szare życie,SPEŁNIŁEŚ ZADANIE ANIOŁA NA ZIEMI!
andzia@@
Members

Postprzez SotoM » 10 maja 2009, o 13:15

1. kwestia naciagu lub wymiana paska napedowego.
2. wyrobione koło pasowe któregoś elementu - alternator , pompa wspomagania lub innego co sie kryje pod maską....
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Prz3m3kVW » 16 maja 2009, o 18:41

jak koledzy wyzej pisza lub tez rozrusznik powoli siadac
Prz3m3kVW
Czytacz

Postprzez altera » 19 maja 2009, o 10:56

Witam. Uszkodzony rozrusznik (bendiks rozrusznika), to raczej inny udgłos.
Aby zlokalizować źródło tego pisku warto np zdjąć pasek alternatora. Jeżeli pisk ustanie - trzeba sprawdzić rolki i kółko pasowe alternatora, ewentualnie wymienić pasek. Jeżeli problem zaczął się powymianie oleju i filtra - pasek mógł zostać zabrudzony i teraz się ślizga. Pozdrawiam
altera
Berbeć

Postprzez KristoF » 19 maja 2009, o 11:31

słaby naciąg paska moze powodowac tez pisk przy dodawaniu gazu przy dużym obciążeniu instalacji elektrycznej-włączone światła, ogrzewanie tylnej szyby, wentylator itp nie tylko przy odpalaniu.

[ Dodano: 2009-05-19, 11:36 ]
jeśli masz wspomaganie to paska się nie naciąga bo jest napinacz automatyczny.Jeśli wtedy ślizga to znaczy ze pasek jest juz mocno zużyty albo napinacz juz się skończył(rzadko sie zdarza-przeważnie zdycha tylko rolka i wtedy szumi).
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Prz3m3kVW » 19 maja 2009, o 23:21

napinacz do paska od wspomagania?? jest regulacja przy pompie wspomagania
Prz3m3kVW
Czytacz

Postprzez Drastic » 20 maja 2009, o 09:14

Ściągnąłem pasek od alternatora i nadal piszczy przy odpalaniu... ciężko stwierdzić z którego miejsca dokładnie. Ale np. jak mam rozgrzany silnik to przy odpalaniu już nic nie słychac... jakieś pomysły?
Drastic
Berbeć

Postprzez gluszek » 20 maja 2009, o 16:57

Mam dokładnie ten sam problem i ktoś mi podpowiadał że to rozrusznik... Trzeba go wyczyścić i może problem minie... Nie wiem czy to coś da bo nie miałem czasu się za to zabrać jeszcze... tylko u mnie to nie jest pisk tylko tak jakby trzeszczy strasznie...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez Prz3m3kVW » 20 maja 2009, o 17:32

w rozruszniku to jest taki pisk z tarciem przy odpalaniu, siadaja szczotki czesto w 1.6
Prz3m3kVW
Czytacz

Postprzez napster » 23 maja 2009, o 10:13

wydaje mi sie ze jest to rozrusznik, mialem taki problem u siebie w 1.8 ABS otoz byla zima no i jak odpalalem auto to byl pis i to byl rozrusznik, no i jak byl cieply to nie bylo tego to bylo 2 lata temu nic z tym nie robilem no i teraz co byla zima tego wogole nie mialem a byly gorsze mrozy moze rozrusznik sie inaczej uloizyl czy cos no nie wiem ale problem znikl mysle ze u Ciebie bedzie to rozruisznik, jedz do mechaniura albo samemu przeczysc go i zaloz nowe szczoty pozdrawiam :)
Nie Ma To Jak Moja Golfina :)))
napster
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe