Po odkręceniu korka oleju sucho.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Bolek III » 20 paź 2009, o 21:16

Witam czy może mnie ktos rozjaśnić bo czytam całe google jak ma być i dojśc nie mgoe , moze ktoś tutaj mi pomoże ;)).

No to tak , jak silnik pracuje i odkręce korek wlewu oleju , to mi tam nic ani troche nie chlapnie a widze tam przecież ruszające sie te popychacze... I wydaje mi sie że powinien być tam olej gdzie one chodzą , a u mnie nic sucho , może troszke tak wilgotno od oleju ale nie widać żeby coś tam chlapało czy coś w tym stylu. Zastanawiam sie nad tym ponieważ rano coś dośc mocno puka z pokrywy klawiatury , ale po rozgrzaniu do 90stopni stukot przestaje być słyszallny i słychać tylko takie tyk tyk tyk tyk na wolnych to chyba te popychacze :D pewnie tez mają dość.

Ale jak ma sprawa wyglądać jak odkręci sie korek oleju bo mnie to ciekawi czy tam ma nie być widac oleju ? Autko jeździ robi kilometrów bardzo dużo.
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Postprzez K@mil » 20 paź 2009, o 21:20

Bolek III napisał(a): jak silnik pracuje i odkręce korek wlewu oleju , to mi tam nic ani troche nie chlapnie a widze tam przecież ruszające sie te popychacze..

dziwne jak mozesz widziec popychacze jak pod pokrywa zaworow jest jeszcze oslona :D zeby nic tam nie wpadło... no popychacze sa raczej kolo walku rozrzadu... to ich nie zobaczysz przez wlew oleju :P
Ostatnio edytowano 20 paź 2009, o 23:14 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez rogal133 » 20 paź 2009, o 21:40

K@mil napisał(a):i przed popychaczami sa jeszcze zawory
mito sie wydaje ze wałek rozrządu jest a nie popychacze czy zawory :P
rogal133
Badacz tematu

Postprzez Bolek III » 20 paź 2009, o 21:41

Ja nie mam tej osłony...
Silnik 1.4

[ Dodano: 2009-10-20, 21:42 ]
Ahaa i nawet jak podłozyłem tam białą kartke i przegazowałem go to też nic ani kropelki oleju ;)
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Postprzez K@mil » 20 paź 2009, o 23:11

Bolek III napisał(a):Ahaa i nawet jak podłozyłem tam białą kartke i przegazowałem go to też nic ani kropelki oleju

to sie ciesz ze olej nie leci :d bo jak by wylatywał przez korek to silnik juz slabiutki slabiutki

rogal133 napisał(a):mito sie wydaje ze wałek rozrządu jest a nie popychacze czy zawory

tak tak dobrze :) mi sie pomyliło z laskami pod zaworami :P przepraszam moj blad...

ale do tego ze kolega nie widzi popychaczy to dobrze napisalem bo one sa w pod wałkiem rozrzadu to ciezko je zobaczyc...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez slavwek.ie » 21 paź 2009, o 15:18

Bolek III napisał(a):rano coś dośc mocno puka z pokrywy klawiatury , ale po rozgrzaniu do 90stopni stukot przestaje być słyszallny
Radził bym podjechać do fachowca i zmierzyć ciśnienie oleju, bo może już pompy nie ma...
Silnik tuż po odpaleniu może czasem zastukać z rozrządu, bo olej spłynie do miski i zanim go pompa dopcha do wałka chwilę to trwa, ale nie aż tyle, żeby silnik nagrzewać do 90st. Stukot może być słyszalny przez 1-2sek.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez v1rooz » 21 paź 2009, o 16:01

poziom oleju wszystko tak jak trzeba ?

dokaldnie to sie ciesz ze nie wycieka bo byloby bardzo kiepsko juz jakby lał.
v1rooz
Members

Postprzez Bolek III » 21 paź 2009, o 23:54

Ciśnienie oleju jest raczej dobre.
Nie jest to nic poważnego to stukanie . Mi sie wydaje że wyrobił sie jeden zawór bądź tez popychacz.
Bo to takie dziwne jak dam lekko gazu tak na chociaż 2tyś obr to to stukanie ustepuje.
Olej jest w równi na max może nawet milimetr więcej.
Bałem sie że to panewki ale po dokładnim wsłuchiwaniu sie i gazowaniu juz wiem że to nie panewki. Bo panewki to słychac jak sie daje gazu to w pewnych obrotach je słychać. A moje stukanie to słychac że to z jednej jakiejś części.
Ciśnienei mysle że jest OK bo lampka od oleju rano na zimnym gaśnie tak po 1-2sekundach od odpalenia czyli pompuje olej do góry a na rozgrzanym juz za pierwszym obrotem silnika gaśnie. A pozatym jak by było za małe ciśnienie to by nie wytrzymały tak długo panewki bo przyznam daje mu baaardzo często do 6tys obr.
Musze jeszcze tylko zrobić uszczelke pod klawiaturą bo mi sie strasznie tam poci prawie do końca uszczelki spływa mi olej hhe.
A i jeszcze zapomniałem jak ten stukot występuje na rozgrzanym to wystarczy że pochodzi na wolnych z 1minute i juz chodzi cichutko że aż miło.
A jak to puka zawór czy popychacz to jest to bardzo konieczne co do wymiany ?
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Postprzez Imper » 22 paź 2009, o 12:26

skoro Ci sie poci na glowicy pod klawiatura to musi tam olej sie dostawac :cwaniak: nie wiem jak w 8v bo nie ogladalem pracy walka bez oslony jeszcze ale w 16v po odkreceniu korka normalnie chlapie olej i wcale to nie jest oznaka ze silnik jest w zlej kondycji gorzej wlasnie jakby nie chlapal pozdrawiam :hyhy:
Imper
Members

Postprzez Dinuś » 22 paź 2009, o 13:09

pewnie szklanki ci graja ,,zmien szklanki i olej i bedzie spokój
Dinuś
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe