Podpowiedzcie mi proszę

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Podpowiedzcie mi proszę

Postprzez zoska7777 » 26 lut 2008, o 16:14

Witam na forum,
Od niedawna mam autko - pierwsze w swoim życiu - no i jak to Kobieta - to nie za bardzo się znam na wszystkim. A chciałabym dbać o nie jak najlepiej. Więc poproszę o podpowiedz, co jeszcze powinnam w nim przejrzeć i wymienić w ramach okresowej konserwacji:
Jest to golf IV z 1999r

Wrzesień 2007 przy przebiegu 64 tys Wymieniłam filtr paliwa, powietrza i płyn hamulcowy
Luty 2008 - przebieg 68 tys Olej i klocki hamulcowe przednie koła

Mechanik mi podpowiedział, że najwyższa pora zająć się paskiem rozrządu. - Wymienia się sam pasek - czy coś jeszcze trzeba do tego dokupić? Ile mniej więcej to kosztuje?

I na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę? Jakieś świece itp?
Witam wszystkich serdecznie :-)
zoska7777
Berbeć

Podpowiedzcie mi proszę

Postprzez bemo24 » 26 lut 2008, o 16:30

wiatm..pasek razrzadu rolka napinacza.mozna i pompe odrazu wodna wymienic... a co do cenny to tak Od 170 do ponad 200 zl zalezy od firmy..Powiem tak jesli chcesz zrobic sobie taki maly przeglad zeby głowa byla spokojna:) to mozesz i tez wymienic swiece,przewody,sprawdzic plyn hamulcowy ,chlodniczy,płyn od wspomagania....najlepiej powiedz mechanikowi niech to sprawdzi i zeby sprawdzil co jeszcze jest do wymiany...tak to odrazu bedziesz wiedziala..pozdrawiam
bemo24

Postprzez opolanin » 26 lut 2008, o 17:10

zoska7777, ogranicz sie tylko do rozrzadu kompletnego i pompy wodnej, jedz do mechanika i powiedz wymiana rozrzadu i pompy a on juz bedzie wiedzial co robic o ile sie zna na rzeczy a z nimi trzeba uwazac, oczywiscie moze sz wymienic swiece i przewody wysokiego napiecia ale to juz zalezy od ciebie bo nie wiem jakie masz a mozesz wymienic na gorsze, pozdrawiam
opolanin

Postprzez bleky99 » 26 lut 2008, o 20:19

jak juz robic rozrzad to kompletny (niema sensu potem rozpinac go zeby zrobic np pąpe) filtr paliwa tez mogłabys wymienic , płyny --pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-26, 19:22 ]
sorka napisałem filtr paliwa a wymieniałas juz---ale z tego co piszesz oleju niewymieniałas chyba? jak nie to dobrze by było --sorka za przejezyczenie
bleky99
Badacz tematu

Postprzez zoska7777 » 26 lut 2008, o 22:48

swiece i przewody są obecnie oryginalne,
Olej właśnie teraz wymieniłam,

A może ktoś polecić jakiegoś dobergo mechanika we Wrocławiu?

Jest ich bardzo dużo, a chciałabym trafić do dobrego znającego się porządnie na rzeczy.
Witam wszystkich serdecznie :-)
zoska7777
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe