Pojemność baku paliwa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Pojemność baku paliwa

Postprzez wmqd » 15 sie 2011, o 16:11

Golf 3 1.4 92r. pojemność baku to 55l ? możliwe jest żeby było mniej ?
Pytam bo tankowałem ostatnio do pełna, 45,5l a przyjechałem na stacje z końcówką paliwa. Jeżeli faktycznie byłoby 55 to w baku powinienem miec jeszcze 9.5l a wydaje mi sie to nie możliwe..
wmqd
Berbeć

Pojemność baku paliwa

Postprzez k-m-r1 » 15 sie 2011, o 18:40

podjedz na stacje jak auto zgasnie
nie patrz na wskaznik bo nierówno pokazuje

można jest troche dolac do baku jak pokołosazautem

ps sprawdzałes czy bak nie jest zagięty uszkodzony??
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez czaro » 15 sie 2011, o 19:00

A przypadkiem nie 10 litrów ma rezerwa??
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez wmqd » 15 sie 2011, o 21:21

bak raczej nie jest uszkodzony. Własnie też tak początkowo pomyślałem że 10 litrów ma rezerwa, ale zdarzyło mi się kiedyś przejechać kilkanaście kilometrów po opadnięciu wskazówki i brakło paliwa więc 10l tam nie mogło być.
wmqd
Berbeć

Postprzez czaro » 15 sie 2011, o 22:03

Ale rezerwa jest od momentu zapalenia się lampki z dystrybutorem a nie od momentu jak wskazówka się już oprze na słupku.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Gofer » 15 sie 2011, o 22:10

czaro napisał(a):Ale rezerwa jest od momentu zapalenia się lampki z dystrybutorem

Ale nie każdy taki bajer posiada :-(
Gofer
Gaduła

Postprzez prezesik » 15 sie 2011, o 22:30

tylko US-wersje
prezesik
Members

Postprzez killah » 16 sie 2011, o 01:19

mph napisał(a):Ciekawy temat.
Wie ktoś jaką pojemność baku ma Golf III 1.6 z 1996 roku? Podobno 55l ale nie wiem jak na to patrzeć. Jeśli taka jest prawda, to około 13,5 litra by wychodziło na każde 1/4 wskaźnika i z tego wychodzi, że rezerwa ma około 7 litrów. Jak tankuje to znowu pokazuje co innego, jakby bak miał zaledwie 45 litrów. Nie rozumiem już komu wierzyć.

heh

ja wierzę zawsze sobie :D powiem tak:

jak jeżdziłem do pracy to zawsze za 100 zł robiłem 5 przejazdów. Po zmianie licznika nagle wychodziło na to że już nie mam paliwa. Wskazówka leżała już na tym oparciu.. Zmiana licznika z tego zwykłego na ten po 95 który ma wskazówki na silniczkach.

Tak więc nie ma też co przesadnie wierzyć licznikowi. Trochę tankowań i już działa ok tj zatankowałem od stanu gdy już niby nie miałem paliwa i teraz jak zatankuję to mam to co zatankowałem i jeszcze to czego niby nie mam :D
killah

Postprzez k-m-r1 » 17 sie 2011, o 12:21

Temat powielany nie raz
gdzie jest napisane że jest to cały bak lub 7 litrów
to jest wskazanie oriętacyjne

dlatego zalewając cały bak full na początku nic sie nei rusza potem nagle szybko ubywa do połowy i znowu wolniej opada bak nie jest bryłą idealną jest nierówny ma załamania

dlatego jest taki problem z określeniem ile tam wchodzi
tak jak pisałem poprzednio do baku wchodzi 55 litró ale zalejemy nawet 57-58 jak ktoś umie powietrze zpuscic

Każdemu kto ma problem z rezerwą proponuję

A wyjezdzic paliwo by wskazówka była na rezerwie i zlac paliwo zmierzyc ile go jest i tak wyjdzie + - 0.5 litra przy kilku pomiarach

B kanister lejek i rurka lub lejek by pchnąc klapke
wyjezdzimy wszystko wysiadamy i lejemy ktoś 2-gi sprawdza ile pokazuje
lub jak ktos ma LPG to wyjezdzic bęzynke i na stacje zalac te 7 litrów i bedzie wiadomo

Ja bezyny tankuje 20 litrów a wskazówka jest na 1/4wlewam 30 jest 1/2 40-41 jest ponad 3/4
u mnie rezerwa to około 6,5-7 litrów zalerzy jak auto zładowane
ogulnie na rezerwie powinno sie jakies 100 km przejehac

Ale mam to szczescie że u mnie jest jeszcze LPG wienc jak nie jedno paliwo to na drugim gdzies sie dotocze
ale prewencyjnie mam baniak po płynie spryskiwaczy 5 litrów jak by coś :P
Mi nie ale bracik dylał już pare razy na stacje :lol:
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - - Serdecznie dziękuję temu elektrykowi, który wykonuje co roku przeglądy gazowe w Katowicach. Jesteśmy w 100% bezpieczni

Powrót do Silniki benzynowe