Popychacze

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Popychacze

Postprzez przemo1983 » 25 sty 2009, o 18:23

Byłem wczoraj u mechanika ponieważ sądziłem że poszła mi uszczelka. Znika mi płyn i olej, silnik pracuje nierówno jak by na nie wszystkich garach bardziej jak dizel niż benzynka, poychacze klekoczą. Koleś wsadził jakiś korek z rurką w zbiorniczek od płynu chłodniczego (coś jak przy baniaku z winem) to sobie pobulgotało w końcu stwierdził że to nie uszczelka i że wymiana popychaczy wszystko załatwi tzn silnik będzie pracował równiutko. Myślicie że ma rację? i czy popychacze, szklanki, popychacze szklanek to jedno i to samo tylko inaczej się nazywa? proszę o szybką odpowiedź bo rano muszę to naprawić a nie chce niepotrzebnie tego wymieniać.
przemo1983
Berbeć

Popychacze

Postprzez kruchy_ » 25 sty 2009, o 18:59

jeśli wymienisz popychacze, to przestanie klepac i tyle. Jeśli chodzi o uciekający olej to może to być uszczelnienie walka rozrządu, albo uszczelka głowicy. Chyba że pali olej przez pierścienie ale wtedy by dymil. Płyn może uciekać dołem chłodnicy albo krućcem. A uszczelka głowicy może być uszkodzona tylko przy kanale olejowym i badanie płynu nic nie da jak będzie trzymać przy cylindrach. Takie jest moje zdanie.

[ Dodano: 2009-01-25, 18:01 ]
poza tym warto zajrzeć do filtrów, przewodów i świec.
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez przemo1983 » 25 sty 2009, o 19:58

rozrząd i tak muszą rozebrać żeby wymienić popychacze wiec uszczelkę nowa założą to wydaje mi się parę groszy kosztuje. A świece, kable, kopułka i palec są nowe. Tak samo wszystkie filtry. Oleju trochę wyciekło z prawej strony silnika ale jak by wyciekło tamtędy wszystko co dolałem (jakieś 1,5 litra przez 10k) to silnik by nie był taki czysty :) Innych wycieków nie zauważyłem ;/ A golfik mi nie kopci zbytnio więc sam już nie wiem. Jak wymiana popychaczy nie pomoże to pomiar ciśnienia gdzieś zrobię. Jutro napisze czy jest poprawa.
przemo1983
Berbeć

Postprzez kruchy_ » 25 sty 2009, o 20:19

e to upieczesz wszystko na jednym ogniu :D jak już pozbierać to już byś wszystko miał z głowy
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez przemo1983 » 26 sty 2009, o 11:24

jednak zużyte popychacze ;/ jeden przetarł się na wylot :szok: wycierając przy okazji wałek rozrządu :kwasny: Mają mi gofera na południe poskładać i powinno być dobrze. Dla zainteresowanych popychacze 8x23zł wałek 200zł robocizna 170zł A ubytki oleju i płynu to nieszczelność układu zalecono mi wymianę pierścieni i mycie silnika. A przyczyna usterki był niewymieniany olej przez poprzedniego właściciela !!!!!!

[ Dodano: 2009-01-26, 14:25 ]
silniczek chodzi równiutko, trzyma obroty :)

[ Dodano: 2009-01-26, 14:26 ]
pomogło, chodzi równiutko :)
przemo1983
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe