powietrze w silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

powietrze w silniku

Postprzez filipo07 » 30 gru 2008, o 16:28

Witam. mam golfa III i kiedy odkręci się korek od wlewu oleju do silnika to z wnętrza silnika wychodzi taki dość duży strumień powietrza. Co może być przyczyną i czy jest to jakieś zagrożenie dla silnika??? pozdrawiam
filipo07
Berbeć

powietrze w silniku

Postprzez mani51 » 30 gru 2008, o 16:38

filipo07, to są przedmuch spalin do komory korbowej i jeśli jest to rzeczywiście
filipo07 napisał(a):duży strumień
to świadczy o zużyciu pierścieni tłokowych...myślę, że pomiar ciśnienia sprężania łącznie z próbą olejową wystarczy aby sprawdzić stan tych pierścieni i stwierdzić czy nadają się do wymiany...niemniej jednak uważam koleżanko, że przesadzasz bo nawet na nowych silnikach jest tak, że coś tam się wydobywa z korka oleju jak się go odkręci...jeśli układ odprowadzania spalin z komory silnika (tzz odma) jest drożny to nie ma zagrożenia dla silnika i jeśli silnik nie bierze jakichś ogromnych ilości oleju to nawet bym się nie wybierał na żadne pomiary ciśnienia, informuję tylko, że jest taka możliwość :-)
mani51
Members

Postprzez vckat » 8 sty 2009, o 17:02

przeciez on nie pisze nic o spalinach a te powietrze to normalne przeciez pod pokrywa zaworow masz obracajacy sie walek jak i inne pracujace elemety.
vckat
Berbeć

Postprzez seb » 8 sty 2009, o 19:15

vckat napisał(a):przeciez on nie pisze nic o spalinach a te powietrze to normalne przeciez pod pokrywa zaworow masz obracajacy sie walek jak i inne pracujace elemety.

100% racji

[ Dodano: 2009-01-08, 18:16 ]
filipo07, kolezanko tak ma byc nie musisz sie martwic, jezdzic, tankowac i nie zalowac;)
seb

Postprzez PashkaGT » 8 sty 2009, o 19:26

wszystko ok masz z silniczkiem
PashkaGT
Czytacz

Postprzez mani51 » 8 sty 2009, o 20:49

obracający się wałek powoduje dmuchanie powietrzem przez korek wlewu

już raz dostałem ostrzeżenie za podobny temat i myślałem że już nikt mnie nie wyprowadzi z równowagi ale się myliłem :lol:

po pierwsze primo - żeby coś mogło dmuchać np wentylatorek to z którejś strony musi zasysać powietrze więc mi powiedz skąd się dobiera powietrze w silniku skoro tak sobie z niego wylatuje i wylatuje ? jest jakiś tajemnieczy otwór którym go ten wałek zasysa i póżniej wydmuchuje przez korek?...niech mi jeszcze raz ktoś napisze że to powietrze a nie spaliny to :krzeslem:
Ostatnio edytowano 8 sty 2009, o 21:07 przez mani51, łącznie edytowano 1 raz
mani51
Members

Postprzez robercik » 8 sty 2009, o 20:52

ale sie kloca baby,to normalny objaw jak krecenie sie kół podczas jazdy w samochodzie
robercik
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 8 sty 2009, o 21:05

idę poćwczyć jogę bo jak jeszcze ktoś coś tu napisze głupiego to na ostrzeżeniu się nie skończy a forum jest w sumie fajne i nie chcę zaczynać od nowa jak mnie zbanują

przemyślcie sobie trochę, poczytajcie o budowie silnika spalinowego i dopiero się wypowiadajcie
mani51
Members

Postprzez K@mil » 8 sty 2009, o 21:29

vckat napisał(a): przeciez pod pokrywa zaworow masz obracajacy sie walek jak i inne pracujace elemety.

hehe troszkę nie prawdy, a nawet bym powiedział że zero prawdy :-P Jak wałek moze dawać powietrze. :mrgreen:

mani51 napisał(a):nawet na nowych silnikach jest tak, że coś tam się wydobywa z korka oleju jak się go odkręci...jeśli układ odprowadzania spalin z komory silnika

Kolega mani51, tu ma bardzo duzo racji... zgadzam sie z nim w 100% ...
Jeśli wieje mocno z silnika to oznacza ze silnik ma juz przedmuchy, ale jest leci delikatnie i jest to czyste powietrze nic nie pluje to tak ma by i tak bedzie zawsze :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez vckat » 9 sty 2009, o 15:19

robercik napisał(a):ale sie kloca baby,to normalny objaw jak krecenie sie kół podczas jazdy w samochodzie

Rozbawiles mnie tym postem do lez. Proponuje ci wizyte w salonie z nowymi samochodami i sprawdzeniu tego na nowym samochodzie, wtedy bendziesz mogl powiedziec dilerowi przykladowo nowej toyoty ze fabrycznie ma juz zapieczone ierscienie i wypalone zawory.
vckat
Berbeć

Postprzez seb » 9 sty 2009, o 15:27

vckat napisał(a):
robercik napisał(a):ale sie kloca baby,to normalny objaw jak krecenie sie kół podczas jazdy w samochodzie

Rozbawiles mnie tym postem do lez. Proponuje ci wizyte w salonie z nowymi samochodami i sprawdzeniu tego na nowym samochodzie, wtedy bendziesz mogl powiedziec dilerowi przykladowo nowej toyoty ze fabrycznie ma juz zapieczone ierscienie i wypalone zawory.
przestan podpowiadac bo jeszcze ktos tak zrobi..............
seb

Postprzez mani51 » 9 sty 2009, o 15:41

vckat napisał(a): Proponuje ci wizyte w salonie z nowymi samochodami i sprawdzeniu tego na nowym samochodzie, wtedy bendziesz mogl powiedziec dilerowi przykladowo nowej toyoty ze fabrycznie ma juz zapieczone ierscienie i wypalone zawory.

vckat, nie znasz się na budowie silnika a wyśmiewasz się z innych

każdy silnik, nawet najnowszy ma jakieś przedmuchy spalin do komory korbowej i po to jest odma żeby te spaliny wyciągać bo inaczej w silniku zrobi się takie ciśnienie że olej z miski będzie wywalać każdą najmniejszą dziurką

proponuję poczytać np to
http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html

to są podstawy konstrukcji silnika spalinowego

najpierw się doucz a dopiero się wypowiadaj

[ Dodano: 2009-01-09, 14:43 ]
vckat napisał(a):fabrycznie ma juz zapieczone ierscienie i wypalone zawory.

ciekawe co ty masz fabrycznie wypalone :-x
mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe