Proba olejowa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Proba olejowa

Postprzez Pawel85man » 18 lis 2011, o 18:18

Witam, kupilem ostatnio golfa 3 1.8 adz i postanowilem sprawdzic silnik poprzez probe olejowa. Oleju nie wiem ile bierze bo po przejechaniu 1000 km ubylo 2mm na bagnecie a gdy sprawdzilem po kolejnych 200 km to bylo prawie na minimum ale to dlatego ze puscil czujnik cisnienia oleju. Samochod troche kopci ale na bialo, mysle ze dlatego ze jest zimno bo plynu chyba nie ubywa. Kupilem sobie manometr i sprawdzilem cisnienie na tlokach i wyszlo tak:
1. 11 po oleju 13
2. 11 po oleju 12,8
3. 9,8 po oleju 12
4. 10 po oleju 12,3
Chcialbym sie dowiedziec czy te wartosci sa w miare czy kwalifikuja sie pod wymiane pierscieni i uszczelniaczy? Silnik zalany jest mineralem ale zamierzam zalac go valvoline max life 10w40 tylko boje sie ze zacznie brac za duzo oleju. Jak myslicie, pojezdzic jeszcze na mineralu i zobaczyc ile bedzie bral na 1000km czy od razu zalewac lepszym olejem, bo nie chce zeby silnik sie zima meczyl z tak gestym olejem.
Pawel85man
Czytacz

Proba olejowa

Postprzez marker10 » 18 lis 2011, o 23:47

witam

Miałem bardzo podobny problem jak ty po zakupie auta. Również mi ubywało oleju w znacznych ilościach. każde autko bierze olej ale bardzo skromne ilości może nie potrzebnie napisałem bo zaraz zacznie się kłótnia ze kogoś auto nie bierze wcale oleju. Ja u siebie w golfie III 1.8 ABS po prostu wymieniłem uszczelniacze zaworów i problem zniknął do ubywania oleju łyka tylko skromne ilości koszt nie wielki ale pomogło w bardzo dużym stopniu. Co do oleju masz zalanym mineralnym pozostań przy mineralnym nie zmieniaj na półsyntetyczny bo może byc gorzej ale nie koniecznie zależy w jakim stanie masz silnik. Gaz jest ? Ja polecam i kilku mechaników których bardzo dobrze znam do takich aut np. z gazem przy wiekszych przebiegach Castrol magnatec 15w40.
marker10
Badacz tematu

Postprzez paxstor » 19 lis 2011, o 00:02

marker10 napisał(a):Ja polecam i kilku mechaników których bardzo dobrze znam do takich aut np. z gazem przy wiekszych przebiegach Castrol magnatec 15w40.

A ja nie polecam silnik przytarłem na tym oleju szajs jakich mało bez obrazy, teraz mam zalany PLATINIUM i jest spoko ale ze swojej strony polecam TOTAL quartz
paxstor
Members

Postprzez Pawel85man » 19 lis 2011, o 11:31

Postanowilem ze zrobie plukanke silnika i zaleje max life. Mysle ze nic poza tym ze moze wiecej oleju pic stac sie nie powinno a na pewno w zimie bedzie mial lzej. Chcialbym tylko zeby jakis specjalista sie wypowiedzial o tych wynikach proby olejowej, czy po malu zbierac pieniadze i na wiosne remontowac. Chce ten samochod dla siebie na kilka lat i chcialbym zeby wszystko bylo cacy :mrgreen:

[ Dodano: 2011-11-23, 17:53 ]
Dzis zmieniłem mineralnego na polsyntetyk, pojezdzilem troche i wyciekow ani kopcenia z wydechu niema. Silnik bedzie mial lzej w zimie i juz wiem ze mozna przechodzi z minerala na lepszy :mrgreen: Lampka od oleju szybciej gasnie i silnik chyba lepiej chodzi :mrgreen: Takze jezeli ktos sie zastanawia nad zmiana to polecam
Pawel85man
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe