Problem po wymianie popychaczy...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Nervusek » 19 paź 2011, o 17:10

Witam,

od jakiegos czasu bylo u mnie slychac popychacz/e (golf iii silnik 1.6 ABU w gazie)
i wymienilem wszystkie 8 szt. (firmy INA) przy okazji rozrzad, olej i filtry. Po wymianie bylo glosno, ale chwile pozniej juz bylo wszystko ok. Teraz slychac prawdopodobnie zawory, bo jest takie metaliczne cykanie na wolnych obrotach i przy przyspieszaniu. Jaka moze byc tego przyczyna? wczesniej wydaje mi sie, ze bylo slychac tylko popychacze. Aha, po wymianie oleju i odpaleniu auta zamiast poczekac az kontrolka zgasnie.. to dodalem gazu - glupi nawyk przy przelaczaniu na gaz. Moze to miec jakis wplyw na to? z gory dzieki (olej Mobil1 10w40)
Nervusek

Postprzez arthorius » 19 paź 2011, o 17:45

Dodanie gazu nic nie uszkodziło. Zanim wytworzy się odp ciśnienie zawsze chwile musi pochodzić. Jednak nie ma co szaleć.
Pozdrawiam
arthorius
Badacz tematu

Postprzez Nervusek » 20 paź 2011, o 17:19

Ma ktos jeszcze jakis pomysl?
Nervusek

Re: Problem po wymianie popychaczy...

Postprzez K@mil » 20 paź 2011, o 19:46

Nervusek napisał(a):Witam,

od jakiegos czasu bylo u mnie slychac popychacz/e (golf iii silnik 1.6 ABU w gazie)
i wymienilem wszystkie 8 szt. (firmy INA) przy okazji rozrzad, olej i filtry. Po wymianie bylo glosno, ale chwile pozniej juz bylo wszystko ok. Teraz slychac prawdopodobnie zawory, bo jest takie metaliczne cykanie na wolnych obrotach i przy przyspieszaniu. Jaka moze byc tego przyczyna? wczesniej wydaje mi sie, ze bylo slychac tylko popychacze. Aha, po wymianie oleju i odpaleniu auta zamiast poczekac az kontrolka zgasnie.. to dodalem gazu - glupi nawyk przy przelaczaniu na gaz. Moze to miec jakis wplyw na to? z gory dzieki (olej Mobil1 10w40)

Czy przy wymianie zostały sprawdzone zawory oraz kanały w glowicy ?

Ci powiem ze z doświadczenia wiem ze cieżko jest zdiagnozować co stuka/puka w silniku, bo dzwiek sie rozchodzi... mogą to tez byc panewki itp
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez pablomed » 21 paź 2011, o 10:07

Nervusek, jedź do mechnika zmierzyć ciśnienie oleju, jesli bedzie ok to daj komuś posłuchac może to co innego stuka.
pablomed
Members

Postprzez Nervusek » 21 paź 2011, o 15:41

Nic nie bylo sprawdzane, bo bylo je slychac i zblizal sie koniec rozrzadu, wiec wymienilem.. Odglos jest taki, jakbym pukal czyms metalowym o pokrywe zaworow, takie cykanie. Rano dzisiaj jak odpalilem, to bylo bardzo slychac, po przejechaniu jakiegos odcinka juz tylko cykalo, ale i tak najbardziej slychac przy przyspieszaniu i jak zona dodawala gazu to ja mialem glowe pod maska i ewidentnie cykanie dochodzilo spod pokrywy...

[ Dodano: 2011-10-21, 20:20 ]
Chyba znalazlem przyczyne...

Odkrecilem pokrywe zaworow i sprawdzilem, czy przypadkiem popychacze nie maja luzu albo cokolwiek zeby znalezc jakas przyczyne i... glowica do wymiany, bo dwa popychacze maja luz w gniezdzie glowicy! Jezdzic sie da, ale klekocze:-/
Nervusek

- - -

Powrót do Silniki benzynowe